3 knep för alla med gröna fingrar för att glömma smutsen under naglarna

av Hilda Maria Morgan

07 Maj 2023

3 knep för alla med gröna fingrar för att glömma smutsen under naglarna
Advertisement

Trädgårdsarbete är ibland riktigt terapeutiskt: det enkla faktum att helt gå upp i manuellt arbete, genom att bara fokusera på att ta hand om växten framför oss och driva bort alla andra tankar, kan göra mycket för vårt humör. För att inte tala om tillfredsställelsen att kunna beundra resultatet av vårt arbete. När vi börjar pilla med krukor och rabatter, kanske för omplantering, sticklingar och så vidare, rör vi oundvikligen jorden.

Naturligtvis är det bra att skydda händerna med handskar, men det finns fall där de faktiskt försvårar arbetet, speciellt om vi måste vara väldigt smidiga och känsliga för beröring när vi flyttar runt mycket unga eller små plantor. Och ibland, även med handskar på, kan lite jord eller lera tränga igenom och göra händerna smutsiga, särskilt under naglarna. Men du kan enkelt utrusta dig för att minimera problemet. Låt oss se hur.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vad behövs? När du börjar en trädgårdssession, se till att du har:

  • vaselin
  • en tvål (inte blöt)

Innan du börjar arbeta, gnugga naglarna mot tvålen och låt dem sjunka ner i tvålen. I grund och botten måste du få utrymmet under naglarna att fyllas upp med (torr) tvål.

Omedelbart efter, ta vaselin och gnugga den försiktigt runt naglarna, på nagelbanden. På så sätt skapar du ett tunt skyddande lager, så att jorden fäster på vaselinet istället för att fastna kring naglarna.

Till sist, när du är klar med trädgårdsarbete, tvätta händerna som vanligt och utrusta dig sedan med

  • en nagelborste

Efter att ha tvättat händerna kommer det faktiskt fortfarande finnas lite fett och smuts där vaselinet låg och det är inte sagt att man inte har lyckats få bort all tvål som man hade skyddat utrymmet under naglarna med (och kanske en liten mängd jord har fastnat). Då behöver du nagelborsten för att försiktigt kunna skrubba bort eventuella rester.

Det är dock lämpligt att applicera en bra återfuktande kräm på kvällen efter att du har arbetat med jorden – och det är också en utmärkt vana att återfukta händerna ordentligt varje dag, innan du går och lägger dig. Så även om du har arbetat med jorden kommer dina händer inte att påverkas och kommer alltid att se perfekta ut.

Advertisement