Såhär eliminerar du den ihållande lukten av svett även efter tvätt i tvättmaskinen

av Hilda Maria Morgan

30 April 2023

Såhär eliminerar du den ihållande lukten av svett även efter tvätt i tvättmaskinen
Advertisement

Det har garanterat hänt oss alla att vi vid vissa tillfällen har svettats kraftigt: under fysisk aktivitet är det ett nästan nödvändigt tillstånd, men det är också mycket vanligt under mycket varma dagar eller i stunder då vi känner oss särskilt psykologiskt laddade. Trots det normala i detta upplevs detta fenomen ofta med ett visst obehag, framför allt på grund av de fula fläckar som bildas under armarna på klänningar, skjortor och t-shirts.

En annan källa till betydande obehag är den skarpa svettlukten som för vissa kan vara riktigt intensiv och i vissa fall sitter kvar på plaggen även efter tvätt i tvättmaskinen. Hur får man bort den helt?

Innan du tar till drastiska lösningar som att byta ut hela garderoben kan du ta till dessa enkla naturliga medel, du kommer att se att dina kläder kommer att lukta som om de vore nya igen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det finns flera naturliga medel som hjälper oss att ta bort svettfläckar och lukt från kläder och vi kan välja det ena eller det andra efter våra specifika behov:

  • Citronsyra, som är en blekningsprodukt, är lämplig för vita eller ljusa plagg och hjälper också till att ta bort gula fläckar som bildats på vita tyger efter svett eller användning av vissa deodoranter. Häll i 4 teskedar i en liter vatten och låt kläderna dra i ca en timme innan du tvättar dem.
  • självklart kan citron också användas för samma ändamål, kom ihåg att citron liksom dess extrakt kan ha en blekande verkan och rekommenderas därför för ljusa eller vita plagg. Fukta den drabbade delen och gnugga den med en halv citron. Låt det verka tills det har torkat och vid det här laget kan du gå vidare till en vanlig tvätt i tvättmaskinen.
  • ett annat välkänt medel för sin förmåga att ta bort dålig lukt är bikarbonat som är ett annat mycket bra hjälpmedel mot svettfläckar och svettlukt. Du kan använda det på två sätt: förbered en gel med en sked bikarbonat och lite vatten och gnugga den på den drabbade delen, låt det verka tills det torkar; alternativt, förbered ett medel som hjälper dig att ta bort lukt och fläckar genom att blanda 60 g bikarbonat med 70 ml väteperoxid på 12 volymer och 70 ml vatten, gnugga blandningen som erhållits på det drabbade området och låt verka i 30 minuter innan du går vidare till att tvätta plagget.
  • äppelcidervinäger hjälper dig inte bara att ta bort svettfläckar och lukter, utan också att mjuka upp dina kläder och återuppliva deras färger. Du kan förbehandla dina plagg genom att hälla några droppar äppelcidervinäger direkt på det drabbade området, gnugga försiktigt med en trasa eller hälla en mätkopp i tvättmaskinens trumma. För särskilt envisa fläckar, doppa plaggen i en blandning av vatten och äppelcidervinäger i förhållandet 4:1 och låt verka i en timme innan de tvättas.
  • slutligen är Marseille-tvål inte bara perfekt för att tvätta plagg, utan också för att förbehandla dem: gnugga bara den fuktade tvålen på området som ska behandlas och gnugga tyget lätt. Fläckar och dålig lukt kommer att försvinna helt.

Vilket medel använder du mot fläckar och svettlukt?

Advertisement