Odla basilika: 7 knep för att alltid hålla den frodig

av Hilda Maria Morgan

27 April 2023

Odla basilika: 7 knep för att alltid hålla den frodig
Advertisement

Basilika är en viktig komponent i köket och på våra sommarbalkonger. Med sin doft och aromatiska smak gläder den luktsinnet och gommen, samtidigt som den stimulerar kreativitet och fantasi för att skapa salta men också söta recept. Det är därför den är viktig i våra trädgårdar, även helt enkelt i en kruka på fönsterbrädan, så att den alltid finns nära till hands för såser, sallader, pizzor och glassar. Tyvärr vissnar dock basilikaplantorna strax efter köpet, vilket tvingar oss att återköpa flera under säsongen.

Det finns dock knep för att få den att växa frodig och få den att hålla längre, även långt utöver den årstid som vanligtvis representerar dess förväntade livslängd. Från rätt position till bästa skötsel av dess blomning, genom gödsling och jordens kvalitet, nedan listar vi 7 knep för att alltid hålla dina växter på bästa sätt.

Advertisement
Netha Hussein/Wikimedia Commons

Netha Hussein/Wikimedia Commons

1.       Låt oss börja med platsen: basilikan älskar mycket ljusa platser, placera den därför utomhus på en mycket solig plats, medan den inomhus kan placeras nära ett fönster som helst vetter mot söder.

2.       På tal om placering måste krukan vara tillräckligt rymlig; det är därför lämpligt att dela de nyinköpta plantorna, så att de får mer jord att växa i och inte behöver växa för tätt.

3.       När det gäller bevattning se till att jorden alltid är fuktig, dock utan att överdriva för att undvika stagnation av vattnet. Blöt bara ner jorden, håll alltid bladen torra; på så sätt slipper du svamp.

4.       Vanlig jord fungerar utmärkt, men se till att den är väldränerad; till exempel kan du breda ut ett lager lecakulor på botten av krukan.

5.       För att stödja tillväxten kan du gödsla två gånger i månaden med hjälp av ett biologiskt flytande gödselmedel som tillsätts direkt till bevattningsvattnet.

6.       När du skördar basilika för dina favoritrecept, ta bort hela stjälkar istället för blad från flera stjälkar; för att torka dem inför vintern, plocka dem i juli-augusti, då kommer basilikabladen ha maximal doft, särskilt om de plockas tidigt på morgonen.

7.       Slutligen ett tips om blomningshantering: om du alltid vill säkerställa en riklig skörd av mycket väldoftande blad, se till att du tar bort toppen av stjälkarna innan de blommar. Om det däremot skulle hända att en av dina växters grenar börjar blomma, räcker det att klippa den så fort du upptäcker den; även blommorna är goda att använda i maträtter. Om du låter blomningen avslutas, kommer plantan att nå slutet av sin odlingscykel.

Advertisement
Latique/Wikimedia Commons

Latique/Wikimedia Commons

Genom att följa dessa värdefulla tips kommer dina basilikaplantor att växa mycket frodigt och under mycket lång tid, de kommer glädja ditt luktsinne och berika dina rätter under sommaren, kanske ännu längre. Slutligen, kom ihåg att bladen, för att på bästa sätt släppa sin arom, inte ska skäras med kniv eller sax utan brytas med fingrarna.

Är du redo att köpa nya basilikaplantor?

Advertisement