Användbara knep för att få rena och streckfria fönster tack vare vit vinäger

av Hilda Maria Morgan

27 April 2023

Användbara knep för att få rena och streckfria fönster tack vare vit vinäger
Advertisement

Att tvätta fönster är en av de mest komplicerade operationerna som kan utföras i ett hem. Damm, smog, regn och rusk, smuts och djurs och mänskliga spår är alltid redo att smutsa ner våra fönster så fort vi har rengjort dem. För att inte tala om de där irriterande ränderna, som ofta förblir synliga trots att våra fönster har blivit perfekt putsade. Är det fel tvättmedel eller fel på materialet i trasan som används för att ta bort putsa, orsakerna är inte alltid klara. Vad som är säkert är att dessa ränder är otroligt irriterande.

Visste du att för att permanent bli av med ränder på dina fönster behöver du bara skaffa en flaska vit vinäger? Vi förklarar hur man gör nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Innan du börjar, rensa allt utrymme runt fönstret för att kunna arbeta lättare, lägg tidningspapper eller plastduk under fönstret för att förhindra att golvet eller möblerna blir smutsiga och ta bort damm och smuts från fönsterkarmarna, där det alltid samlas i stor utsträckning. På PVC-fönsterramar kan du använda ett icke-aggressivt rengöringsmedel eller samma blandning av vatten och vit vinäger som du kommer att använda för glaset, medan det för träfönsterkarmarna är att föredra att använda en trasa fuktad med bara vatten och krama ur den ordentligt.

Vid det här laget är du redo att rengöra dina fönster: blanda lika delar varmt vatten och vit vinäger och tillsätt en halv tesked eterisk citronolja eller, alternativt, saften av en halv citron. Häll den resulterande blandningen i en spraybehållare och spraya på ytan som ska rengöras, gnugga med en bomulls- eller mikrofiberduk. Ytan kommer att bli helt ren och randfri.

Om dina fönster är särskilt smutsiga, förbered ett mer effektivt rengöringsmedel genom att blanda 3 delar vit vinäger med en del varmt vatten och saften från en hel citron, gnugga glaset med en trasa utan att krama ur den och torka med en läderduk, ta vid behov hjälp av lite vatten.

Slutligen, kom ihåg dessa viktiga råd:

  • rengör inte fönstren när det är för soligt, överdriven värme kan göra att rengöringsmedlet torkar för snabbt;
  • undvik att använda grova eller slipande svampar för att inte skada glaset;
  • använd varmt vatten för rengöring, det har en större avfettningsförmåga och blandar sig bättre med vit vinäger.

Är du redo att kavla upp ärmarna?

Advertisement