5 effektiva naturliga medel för att bleka golvfogar

av Hilda Maria Morgan

25 April 2023

5 effektiva naturliga medel för att bleka golvfogar
Advertisement

Golvfogar är ofta bland de ömtåligaste och svåraste delarna av huset att rengöra. Smuts lägger sig gradvis där, vilket orsakar spridning av mögel och bakterier av alla de slag, och i de flesta fall blir de svarta med tiden.

Att bleka dem kan bli komplicerat och tröttsamt om du inte använder rätt produkter och procedurer. Dessa produkter är vanligtvis de olika rengörings- och avfettningsmedel som finns på marknaden, klart effektiva men inte särskilt ekologiska och ohälsosamma.

Det går att hitta naturliga alternativ som är lika effektiva och lätta att använda. Vi illustrerar några av dem nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Bikarbonat och diskmedel: förbered en krämig blandning med 100 gram natriumbikarbonat, lite varmt vatten och två teskedar ekologiskt diskmedel eller smält Marseille-tvål. Applicera den på fogarna som ska blekas och låt verka i några timmar eller, om du har möjlighet, hela natten. På morgonen, skrubba med en gammal tandborste eller någon annan liten borste du har hemma och skölj sedan.
  • Natriumperkarbonat: en annan mycket användbar ingrediens för blekning av golvfogar är natriumperkarbonat. Blanda det med vatten för att bilda en skummande blandning, dosera tre matskedar vatten för varje matsked matriumperkarbonat. Applicera den på de områden som ska behandlas och, även i detta fall, låt den verka i några timmar. Skrubba och skölj sedan noggrant.
  • Ånga: en mycket naturlig och en av de mest effektiva metoderna är utan tvekan ånga vid höga temperaturer. Den som har en ångmaskin till sitt förfogande kan absolut sägas sig ha tur, speciellt när det gäller att rengöra fogarna. Om du använder den, var dock uppmärksam på golvets material. På lerplattor, till exempel, rekommenderas inte ånga.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Väteperoxid: en produkt med hög blekningsförmåga är väteperoxid. Vi talar om den med 3% koncentration (eller tio volymer) som, för att vara tydlig, är den som vanligtvis används för att desinficera sår. Använd den på rena fogar eller blanda den med majsstärkelse för att förbereda ett rengöringsmedel. Låt i båda fallen verka några timmar, borsta och skölj sedan noggrant innan du tvättar golvet.
  • Citron och grovt salt: ett 100 % naturligt knep som fungerar under olika omständigheter är det som involverar en kombination av salt och citron. Skär en citron på mitten och strö grovt salt på den. Börja sedan gnugga delarna som ska rengöras med själva citronen, ta bort smutsen och skölj sedan. Det är en metod som ska användas på inte alltför envis smuts, men om du använder den ofta och konsekvent kan den hjälpa dig att hålla fogarna rena och förhindra att de svartnar. Var alltid uppmärksam på materialet golvet är gjort av, eftersom citron är surt och i vissa fall kanske inte indikeras. Det allmänna rådet är att alltid informera sig innan du applicerar något nytt ämne, naturligt eller inte.

Har du någonsin provat något av dessa botemedel?

Advertisement