Idiotsäkra tips för att odla bägarranka så att den växer frodigt

av Hilda Maria Morgan

08 Maj 2023

Idiotsäkra tips för att odla bägarranka så att den växer frodigt
Advertisement

Bägarrankan är en klätterväxt och prydnadsväxt av tropiskt ursprung, som idag är mycket uppskattad för sin robusthet och sin överdådiga sommarblomning. Den introducerades i Europa i mitten av 1800-talet av den engelska botanikern Mandeville, som gav den det botaniska namnet Mandevilla, och odlades  ursprungligen som en samlarart och började först spridas brett från slutet av 1900-talet, främst tack vare dess stora motståndskraft mot icke-optimala förhållanden av värme och fukt tack vare dess rötters förmåga att fungera som en vattenreserv i händelse av torka.

Dess mycket färgglada bägarformade blommor blommar utan avbrott från maj till den första frosten och nyligen har nya sorter valts ut med gula, aprikos och orange toner, som har lagts till de klassiska vita, röda och rosa.

Nedan avslöjar vi hur du odlar bägarrankan på rätt sätt för att alltid garantera utmärkta blomningar.

Pixabay

Pixabay

Växterna av denna art älskar ett milt klimat, tolererar inte alltför höga eller låga temperaturer, och föredrar soliga lägen, med tanke på att den optimala temperaturen för deras blomning är 21 grader är det därför bäst att skydda dem under sommaren i skuggan. På vintern ska växten stå i skydd, helst i en solig trappa, på en temperatur mellan 10 och 14 grader.

För att säkerställa bättre blomning är det lämpligt att beskära bägarrankan på hösten under dess vegetativa vila, för att ta bort den vedartade delen eller för att ge plantan den önskade formen.

Jorden bör vara en blandning av lerjord, kompost och flodsand eller perlit, rik och lätt. Bevattningarna måste vara regelbundna men inte överdrivna och solexponeringen under sommaren måste ske gradvis, för att undvika brännskador på bladen.

Bägarrankan förökas genom att ta sticklingar på våren från sidoskotten eller på sommaren från grenarna. Placera sticklingarna i behållare med sand och torv på en ventilerad plats på runt 20 grader. Plantera dem i krukor eller i marken när de är väl rotade.

Tack vare dessa noggrannheter kommer din bägarranka alltid att garantera en fantastisk blomning.

Advertisement