Plastpåstricket i tvättmaskinen: bäst att vara försiktig

av Hilda Maria Morgan

28 April 2023

Plastpåstricket i tvättmaskinen: bäst att vara försiktig
Advertisement

Ibland är tvätten ett pussel som måste lösas med rätt teknik: att separera efter färg, tyg, sort på plaggen vi ska lägga in i tvättmaskinen är något att göra rationellt, för att undvika oönskade problem. Ändå lyckas vi inte alltid undvika vissa olägenheter. Detta är fallet med olyckor som de gånger då papper eller näsdukar ligger kvar i byxfickorna och sedan förstörs under tvätten; eller när vi inte har kunnat ta bort mycket hår från våra fyrbenta vänner och vi hittar det överallt på den rentvättade tvätten.

Just för att undvika dessa fall hoppas vi alltid hitta det magiska tricket som räddar oss, och det är kanske därför som några råd av tvivelaktigt värde lyckas bli virala på nätet. Som det som uppmanar dig att stoppa in en plastpåse i trumman. Läs vidare för att få veta mer.

Creativo

Creativo

Knepet

Det är lätt att förstå varför detta trick har blivit så populärt, med tanke på att det är extremt enkelt och utan kostnad: i själva verket behöver du helt enkelt bara ladda tvättmaskinens trumma som vanligt, men innan du stänger dörren, stoppar du in en plastpåse mellan kläderna, precis i mitten av hela högen.

Vi pratar om de påsar som används för att handla, de vi tar med oss hem från mataffären med våra inköp. Självklart måste de vara rena och intakta.

Sedan påbörjas tvätten som vanligt och när den är klar kommer kläderna vara fria från alla typer av hår, päls eller annan typ av liknande smuts som ofta sitter kvar på tygerna. Faktum är att hårstrån och allt annat fångas upp av påsen som enkelt tas ut och slängs.

Varför skulle det fungera? Svaret: statisk elektricitet, lite som när vi gnuggar en gummihandske för att fånga upp hår i soffan till exempel.

Domen: metodens säkerhet är svår att uppskatta, även om det finns andra knep som syftar till att uppnå samma resultat genom att utnyttja statisk elektricitet. Det kanske inte ger önskat resultat, men i verkligheten är det verkliga problemet risken det innebär för tvättmaskinen. Plast, särskilt vid tvättar på höga temperaturer och höghastighetstvätt, slits ut och går sönder och fransar sig mycket lätt, vilket riskerar att orsaka till och med allvarliga skador på apparaten.

Det är därför bättre att undvika att ta till detta knep, prova kanske ett mer "traditionellt" som går ut på att stoppa in en (ren) disksvamp mellan kläderna före tvätt.

Advertisement