För att rengöra fönster och fönsterkarmar behöver du bara en multifunktionsingrediens

av Hilda Maria Morgan

21 April 2023

För att rengöra fönster och fönsterkarmar behöver du bara en multifunktionsingrediens
Advertisement

Har du lagt märke till om man i ett rent och prydligt rum tittar ut genom fönstret en fin dag och ser att glasen är smutsiga så blir omedelbart hela rummet mindre perfekt? Och tvärtom, om fönstren är skinande rena, ser hela rummet direkt fräschare och snyggare ut. Hur är det med fönsterkarmarna då? Fönsterkarmarna, speciellt om det finns spröjs, fylls med damm och smuts som man kanske förbiser under lång tid, vilket bidrar till intrycket av vanvård vilket man verkligen inte vill ska förknippas med ens hem.

När vi inser att det är dags att putsa fönstren in i minsta detalj gör vi oss redo för en hel del ansträngning, men den goda nyheten är att det kan räcka med bara en liten portion av en enda ingrediens. Vi syftar på kaliumtvålen.

Advertisement
Amazon

Amazon

Du vet säkert redan det: det är en mjuk kaliumtvål, som har en typiskt gulaktig färg och kan formas med händerna och är lätt klibbig vid beröring, men den är verkligen supermångsidig. Det finns formuleringar av olika slag, men den klassiska är i fast form, en slags limpa som kan skäras i mindre portioner.

Vi har ofta gett rådet att reducera den till bekväma "enstaka portioner" så fort du köper den: skär bara några kuber, använd en kniv (värm gärna till och med upp bladet) eller också med tandtråd, och börja sedan forma varje kub med händerna tills du ger den formen av en boll. På så sätt blir det mycket lättare att förvara alla enstaka doser i en burk eller behållare med lock (lufttät, som en matbehållare), och sedan bara ta den nödvändiga mängden från då och då.

Advertisement

Rengör fönster och fönsterkarmar

Rengör fönster och fönsterkarmar

Creativo

  • Glas - Fyll en stor skål med hett vatten (var försiktig så att det inte är kokande) och lös upp en boll med kaliumtvål i den. Doppa sedan i en mjuk trasa som lämpar sig för rengöring av fönster, krama ur ordentligt och insistera på smutsfläckarna som bildas på fönstren, speciellt efter regn eller när du märker spår efter insekter och andra djur. Utan att överdriva med tvålen kommer du faktiskt att kunna lösa upp smutsen, sedan behöver du bara skölja och torka direkt med en mjuk trasa, så blir glaset så gott som nytt.
  • Fönsterkarmar - Här kan du följa samma procedur, eventuellt genom att öka tvåldosen något. Annars fuktar du en trasa med varmt vatten och sprider sedan en liten mängd tvål direkt på den och sedan gnuggar du den på fönsterkarmen. När detta är gjort sköljer du för att ta bort all smuts och torkar.
  • Fönsterluckor - Ja, denna multifunktionella tvål kan också hjälpa dig att rengöra jalusier, persienner, och fönsterluckor även i trä. Använd dig av en mikrofiberduk, skölj den ofta, och du kommer att se vilket resultat!

Har du någonsin putsat fönster med kaliumtvål?

Advertisement