Småflugor på krukväxterna: 5 metoder för att bli av med dem och rädda ditt gröna hörn

av Hilda Maria Morgan

23 April 2023

Småflugor på krukväxterna: 5 metoder för att bli av med dem och rädda ditt gröna hörn
Advertisement

På engelska kallas de fungus gnats ("svampflugor" ungefär), medan deras vetenskapliga namn är Mycetophilidae, men vad handlar det egentligen om? Det är de där småflugorna som ibland samlas bland bladen på våra krukväxter, särskilt de inomhus, och det är inte ovanligt att se svärmar av dem surra bland bladen och runt stjälkarna.

De är inte särskilt skadliga, men de är verkligen irriterande att se dem surrande runt om i huset. De har ett myggliknande utseende, och förväxlas ofta med dem. De attraheras av fuktig jord i krukor, såväl som ruttnande löv. Om du också har dem hemma och vill bli av med dem, läs vidare.

Advertisement
sockopotamus/Reddit

sockopotamus/Reddit

Deras ovetenskapliga engelska namn beror på det faktum att larverna av dessa flugor livnär sig på svamparna som finns i jorden. Faktum är att dessa insekter älskar att deponera larverna direkt i den fuktiga jorden. Men de livnär sig också på skott eller rötter, i vissa fall, och i det här fallet är det verkligen viktigt att förhindra att de tar plats bland husets krukor.

På ett förebyggande plan är det därför bra att undvika att hålla växternas jord för fuktig, vilket bland annat ofta leder till rotröta. Minska alltså bevattningen, men se även till att jorden är väldränerad, att det inte finns några stagnationer av något slag. Om det behövs, lägg till perlit, eller sand eller lecakulor för att lätta upp jorden lite. Precis som med myggor, se sedan till att vattnet inte stagnerar länge i krukfatet.

På så sätt kommer du att göra krukan mindre attraktiv för flugorna som vill lägga sina ägg.

Advertisement

Fällor

Fällor

SilverLullabies/Reddit

Självhäftande fällor designade för att placeras i krukor är ganska lätt att hitta på marknaden, för att locka dessa insekter på ett liknande sätt som man gör med mjölbaggar i skafferiet. De är vanligtvis gula, med olika former täckta med ett tunt lager lim och en del som istället sticker ner i jorden, som växtidentifieringsetiketter.

Var noga med att inte komma åt växternas blad med den klibbiga delen, och kom ihåg att kontrollera fällorna ofta, byt ut dem när de är fyllda med insekter. Om du fortsätter tills det inte fångas några fler har du blivit av med problemet.

Gör det själv-versionen: häll två eller tre centimeter äppelcidervinäger eller rött vin i en skål, tillsätt sedan 4 eller 5 droppar diskmedel. Blanda ihop det lite och ställ skålen nära de angripna krukorna.

Om du istället vill skapa hemgjorda klibbiga fällor, ta lite gul kartong, bred ut ett tunt lager vaselin på kartongen och lägg sedan de klibbiga arken platt ovanpå plantorna, eller använd pinnar för att sticka ner dem i jorden.

Dessa myggor märks vanligtvis särskilt på hösten, innan det kallare vädret kommer, men de återkommer också på våren. Om du av en slump måste byta kruka på plantorna, se till att du också byter all jord, så att du har mindre risk att också överföra larverna.

Advertisement