Sammetssoffa: 7 användbara tips för att rengöra den och alltid hålla den som ny

av Hilda Maria Morgan

27 April 2023

Sammetssoffa: 7 användbara tips för att rengöra den och alltid hålla den som ny
Advertisement

Ända sedan minimala smaker har gett vika för helt motsatta trender, som maximalism, boho-stil och alla de där inredningstrenderna som förstärker de mest vågade och livliga färgkombinationerna, och även tyger och material som tycktes ha fallit i glömska, så är numera en sammetssoffa inte längre något ovanligt att hitta i mitten av ett vardagsrum.

Detta historiskt lyxiga material, som prydde de rikastes hem, och som har återkommit i moderna interiörer vid flera tillfällen, passar faktiskt perfekt för smaken av överdrift eller för det förflutna. Men sammet som möbelklädsel har också ryktet om sig att vara svårt att hålla i gott skick: damm, djurhår eller hår fastnar i det, och flytande eller oljiga smutsfläckar tränger in i fibrerna lättare än hos andra material. Det skulle dock vara fel att demonisera sammet, för med rätt tips är det möjligt att njuta av dess skönhet under mycket lång tid.

Advertisement
wallpaperflare.com

wallpaperflare.com

Innan ett inköp är det alltid bra att ta informera sig om möbeln: vissa typer av sammet är av organiskt ursprung (till exempel kommer de från siden eller mohair med mera), medan andra är syntetiska. De sistnämnda är lite mindre ömtåliga, därför lämpliga för mycket använda miljöer. Se också till att känna till de exakta rengörings- och tvättanvisningarna, som du vanligtvis hittar på etiketterna på undersidan av möbeln.

Vissa typer av möbelklädsel kan endast kemtvättas, andra med vatten, andra behöver bara tvättas av professionella inom branschen. Beroende på fallet kommer det vara möjligt att ingripa endast med en dammsugare, eller att behandla fläckarna lokalt, eller till och med att tillgripa en grundlig rengöring.

Dammsugning är den gyllene regeln

Rutinunderhåll behöver bara en dammsugare, för att ofta ta bort smuts, smulor och liknande. Om det görs med god regelbundenhet gör det att du också kan skjuta upp en hel del alla typer av mer specifika eller djupgående insatser.

Advertisement

Fläckar och smuts på sammet

Fläckar och smuts på sammet

wallpaperflare.com

I motsats till vad många tror, ​​absorberar sammet inte omedelbart all vätska som hälls på den, så genom att agera snabbt kan en fläck undvikas. Hushållspapper räcker för att avlägsna fläckar genom att försiktigt dutta på ytan.

Behandla endast den enstaka fläcken

Inför ingrodda fläckar och märken, ta en sked milt diskmedel eller tvättmedel för ömtåliga kläder och späd ut det i en liten skål med ljummet vatten, blanda väl. Ta sedan en genomskinlig trasa (eller samma färg som soffan), fukta den något med denna lösning och dutta försiktigt på fläcken, gnugga mycket lätt och följ alltid fibrernas riktning. Ha en annan ren trasa redo, som du kommer att blöta med endast vatten, vrid ur den ordentligt och skölj tålmodigt.

Sedan finns det problemet med att återställa ytans mjukhet, eftersom det alltid finns tecken där sammet har komprimerats, och för det kan du använda en ångtvätt på minimal effekt.

Grundlig rengöring

Den grundliga rengöringen av en sammetssoffa kan tyvärr inte göras enkelt hemma, om du inte har en interiörtvätt. Den goda nyheten är att det är en rengöring som kan göras en eller två gånger om året, och du kan också hitta tjänster som hyr ut dessa vitvaror ganska enkelt, och det är ett ganska snabbt jobb. Men det finns också speciella och bärbara apparater, som kanske inte är fullt lika kraftfulla som de professionella, men en liten kostnad kan vara den nödvändiga investeringen för att garantera skönheten, men också hygienen, hos din soffa under lång tid.

Gillar du sammetssoffor?

Advertisement