Därför bör pelargoner odlas väldigt omsorgsfullt enligt experterna

av Hilda Maria Morgan

21 April 2023

Därför bör pelargoner odlas väldigt omsorgsfullt enligt experterna
Advertisement

Pelargoner är bland de populäraste krukväxterna, för sina myggavstötande egenskaper men framför allt för sin underbara och färgglada blomning, som pryder våra altaner, balkonger och trädgårdar från vår till höst. Om de tas med inomhus under vintern kan skönheten från deras färgglada blommor avnjutas året runt.

Det finns flera arter av pelargoner som kan odlas inomhus:

  • Pelargonium hortorum odlas för deras vackra bollformade blomställningar i många nyanser av rött, rosa, orange, lila och vitt.
  • hängpelargon, Pelargonium peltatum, liknar däremot mer en klätterväxt med tunna stjälkar och odlas därför i upphängda krukor.
  • Pelargonium x domesticum, liknar Pelargonium hortorum men är större i storleken, den kan bli upp till en meter till och med, och har stora, pråliga och färgglada blommor.
  • Slutligen har varieteterna av doftpelargon mycket aromatiska blad och används i stor utsträckning för läkemedel och livsmedel.

Varför anser då experter att de är skadliga för miljön? Vi tar reda på det tillsammans.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det finns två huvudsakliga skäl till varför experter avråder från exklusiv odling av pelargoner:

  • den första orsaken är just deras generösa blomning: dess utseende lockar bin och andra pollinerande insekter. Pistillerna på pelargoner döljs dock av de många och voluminösa kronbladen, vilket resulterar i en bortkastad resa för insekterna, som, trots att de förväntar sig mycket nektar, inte hittar någon alls. För att undvika eventuella olägenheter för bina, som redan utmanas av andra faktorer som monokultur eller stenträdgårdar, kan dessa arter odlas bredvid växter som ger mycket pollen, som lavendel, prästkragar, liljor och blåklint.
  • Den andra anledningen till att odling av pelargoner inte rekommenderas är deras ringa toxicitet för djur och människor. Saven från dessa växter kan faktiskt vara irriterande för huden; de som har gnagare som hamstrar eller kaniner måste också ägna större uppmärksamhet åt växtens höga toxicitet för dessa arter.

Fritt fram hur som helst för odling av pelargoner, men i sällskap av mer givmilda arter för de pollinerande insekterna och utom räckhåll för våra gnagare!

Advertisement