Användbara tips för att tvätta täcken hemma vid säsongsskiften

av Hilda Maria Morgan

21 April 2023

Användbara tips för att tvätta täcken hemma vid säsongsskiften
Advertisement

Med vårens ankomst blir det nödvändigt med ett säsongsbyte, inte bara i våra garderober, utan även i våra sängar: täcken och tjocka filtar ersätts av lättare täcken och lakan och de varmare läggs undan i väntan på att kylan ska komma tillbaka. Det händer ofta att vi tar våra täcken till något tvätteri på grund av att deras mått är för stora för vår tvättmaskin eller för att undvika att skada dem genom att tvätta dem hemma.

Och om vi istället skulle vilja tvätta dem hemma, för praktiska och ekonomiska själ? Detta val är möjligt om nödvändiga försiktighetsåtgärder åtas, både för hand och i tvättmaskinen. Till och med gås- eller ankfjädertäcken, vanligtvis anförtrodda till professionella på grund av deras extrema delikatess, kan faktiskt tvättas hemma med hjälp av rätt råd. Nedan visar vi stegen att följa för att korrekt tvätta täcken hemma.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det första och grundläggande steget för att tvätta täcken hemma är att läsa etiketten noggrant för att ta reda på tvättinstruktionerna för täcket i detalj. Det är också viktigt att se till att täcket kan tvättas i tvättmaskinen: speciellt täcken för dubbelsängar är för stora för att enkelt kunna stoppas in i tvättmaskinen och om de skulle kunna få plats i tvättrumman skulle ändå inte tvättas korrekt på grund av dålig inträngning av vatten i fibrernas och för eventuella funktionsfel i tvättmaskinen på grund av överbelastning.

  • Maskintvätt: i allmänhet, om trumman är tillräckligt stor för att rymma täcket, måste tvättprogrammet i tvättmaskinen utföras på 30 grader, med dubbel sköljning och en energisk centrifugering för att underlätta efterföljande torkning. Använd milda tvättmedel, helst naturliga, Marseille-tvål och bikarbonat är perfekta för detta ändamål. För fjädertäcken, är det efter tvätt lämpligt att torka dem horisontellt, krama ur det flera gånger på båda sidor, för att förhindra att fjädrarna sprider sig osymmetriskt. Syntetiska täcken, å andra sidan, kan efter tvätt utan problem torkas på torkställning men inte i direkt solljus.
  • Handtvätt: vid handtvätt, utför först behandling av fläckarna med ett milt eller naturligt fläckborttagningsmedel; kom dock ihåg att det alltid är att föredra att behandla fläckar när de fortfarande är färska och testa tygets motståndskraft mot fläckborttagningsmedlet på ett osynligt område. Lägg sedan täcket i badkaret som du fyllt med varmt vatten och en blandning av Marseille-tvål och bikarbonat i lika delar; om du vill ha en behaglig doft på ditt täcke kan du lägga till 3 eller 4 droppar eterisk olja efter eget val. Låt ligga i under minst en timme, helst över natten, skölj sedan noggrant flera gånger och låt lufttorka.

Genom att följa dessa tips kommer dina täcken alltid att vara rena och redo för nästa kalla årstid!

Advertisement