Gräsfläckar på kläderna: 6 användbara tips för att få dem att försvinna

av Hilda Maria Morgan

12 Maj 2023

Gräsfläckar på kläderna: 6 användbara tips för att få dem att försvinna
Advertisement

Varje fläck som dyker upp på våra klädesplagg är en fiende som ska utrotas för att få dem att återgå till sitt ursprungliga utseende, men vissa fläckar är mycket värre än andra. Faktum är att vi alla är rädda för en rad ämnen i synnerhet, de som vanligtvis lämnar eviga fläckar, precis som tatueringar på tyg, ibland förstörs en outfit för alltid eller i vilket fall tvingas vi att inte använda det som vi skulle ha velat, och vi blir tvungna att skicka plagget i pension i förtid.

Bland dessa jobbiga ämnen finns helt klart klorofyll och hela gänget av komponenter som färgar gräs. Så efter en picknick eller (mycket oftare), en fotbollsmatch eller kanske ett oönskat fall på en äng, är det troligt att du kommer att stå med byxor och t-shirts som behöver rengöras. Låt oss se hur vi undviker det värsta.

Advertisement
mitchelgroff/Reddit

mitchelgroff/Reddit

Den gyllene regeln, som gäller för alla fläckar och ännu mer för de som är så svåra, är att agera så snabbt som möjligt. Ju mindre du väntar med att rengöra ett plagg, desto mer ökar chanserna att få bort dem.

När det gäller tvätteknikerna gör vi en skillnad beroende på materialen som plaggen är gjorda av:

 • För bomull och polyester: du måste förbehandla fläcken med ett flytande tvättmedel. Häll 100 ml för varje 3 liter ljummet vatten (ca 30 ml per liter), och blötlägg plaggen. Du behöver lämna dem där i minst en halvtimme.

  Krama ur och gå sedan vidare till att tvätta plagget som vanligt, efter plaggets behov.

  Om fläcken är kvar, blanda en del vatten med två delar vit vinäger (eller alkohol) i en skål, applicera den på fläcken, skölj sedan och fortsätt med en ny tvätt.

 • För linne och ull: dessa är mer ömtåliga material, så det är tillrådligt att använda kommersiella fläckborttagningsmedel som utformats speciellt för dessa plagg. Låt dem verka lokalt i 15 minuter. Skölj sedan fläcken med kallt vatten.

  Utrusta dig sedan med en droppare och ta en liten mängd av en lösning gjord av en del vit vinäger och två delar vatten. Droppa några droppar precis där fläcken är, gnugga så försiktigt som möjligt för att inte tova eller skada plaggen, skölj sedan fläcken igen med kallt vatten.

  Fortsätt sedan med en vanliga tvätten för denna typ av ömtåliga plagg.

Alternativ

Ibland rekommenderas även dessa botemedel:

 • Citronsaft, på vit bomull. Blöt fläcken med citronsaften, låt den verka i cirka tio minuter och skölj sedan med kallt vatten.
 • Vatten med en gnutta ammoniak för ömtåliga plagg. Det viktiga är att alltid agera endast på fläcken, låt blandningen verka i några minuter och skölj sedan med kallt vatten.

Prova dessa metoder och du kanske äntligen får önskat resultat!

Advertisement