Grillpannor och grillgaller ingrodda med smuts: 4 mycket enkla metoder för att göra dem som nya igen

av Hilda Maria Morgan

18 April 2023

Grillpannor och grillgaller ingrodda med smuts: 4 mycket enkla metoder för att göra dem som nya igen
Advertisement

Att grilla, med en liten grillpanna eller med en utomhusgrill, lämnar alltid mycket smuts på hällen som används. Även mindre fet mat lämnar faktiskt rester som förkolnas och saker och ting blir ännu allvarligare när fet mat tillagas, till exempel många typer av kött som är bland favoriterna att tillagas på dessa sätt.

Varje lager mat, av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung, som fäster på metallen på grillar och innegrillar, blir sedan förkolnade, men feta mat lämnar dessutom en fet hinna som försvårar rengöringen. Ändå är rengöring av dina matlagningsredskap avgörande för att kunna laga mat igen i framtiden utan problem.

Det är dock inte sagt att vi måste arbeta hårt för att få den ingrodda smutsen att försvinna: det finns faktiskt några användbara knep, utan kostnad, som hjälper oss att göra det snabbt och utan stress.

Advertisement
Creativo

Creativo

Citron

Det finns förmodligen en citron i närheten där du har använt grillen eller grillpannan, kanske till och med halvt pressad. Jo, när metallen inte längre är het, utan bara ljummen (men även om den har svalnat) går det att använda citronen som en disksvamp. Saften som frigörs av fruktköttet som du gnider mot grillen löser upp den feta smutsen.

Citron och salt

Om smutsen är mer envis kan den nyss beskrivna metoden göras mer nötande genom att strö lite salt (gärna grovt, men fint salt duger också, om du inte har något), på citronen, innan du gnider den mot metallen.

Salt eller bikarbonat

I och med att de är pulver som på grund av sin kornighet har en nötande effekt, fungerar både bordssalt och natriumbikarbonat för att få bort smuts. Strö bara lite på en svamp eller en kraftig trasa och gnid sedan in det i metallen.

Vit vinäger

Spritvinäger eller vitvinsvinäger är alltid utmärkta hjälpmedel om du behöver avfetta och få envis smuts att försvinna. När det gäller grillen är det bättre att impregnera några trasor (eller hushållspapper) med vinäger och placera det på gallren. Annars, om du har en ganska stor behållare, som en balja eller ett handfat, fyll den ett par centimeter med en blandning av vatten och vinäger i lika delar och placera gallren i den, låt ligga i blöt i minst en halv timme eller mer.

I fallet med grillpannan kan du istället hälla en slöja av vit vinäger som täcker hela botten och sätt på värmen på lägsta nivå. När det börjar sjuda, stäng av, ta bort den från spisen och låt det verka tills vinägern har svalnat tillräckligt för att kasta bort den utan risk. Då är att torka av den med en trasa med lite diskmedel allt som behövs för att slutföra rengöringen.

Var alltid noga med att inte röra metallen när den fortfarande är varm, inte ens med grythandskar. När det gäller vinägern kan det i förlängningen bli en för aggressiv metod att använda den för ofta (särskilt om den värms upp mycket).

Vilken är din favoritmetod för att rengöra grillar och grillpannor?

Advertisement