Schampo till tvätten: en alternativ metod att prova

av Hilda Maria Morgan

16 April 2023

Schampo till tvätten: en alternativ metod att prova
Advertisement

Hur många gånger tvättar du varje vecka, från kläder till hushållslinne, kanske ibland skor eller de tyger som blivit smutsiga på grund av våra fyrbenta vänner? Säkerligen ett flertal gånger, som sedan i slutet av månaden uppgår till en ganska stor konsumtion av produkter, inklusive tvätt- och sköljmedel. Därför kan det hända att man står utan tvättmedel, och provar något alternativ. Vi vet att vi kan byta ut sköljmedlet mot ättika då och då till exempel, men hur är det med tvättmedlet till kläderna?

Ett alternativ att prova är hårschampo, av vilket väldigt få droppar faktiskt räcker. Det är inte en metod för att ersätta den traditionella, utan en som kan användas då och då och med vederbörlig noggrannhet. Läs vidare för att undvika oönskade fel.

Creativo

Creativo

Det finns en verkligen oändligt många schampon på marknaden, för alla typer av behov för vårt hår, och ofta med oemotståndliga dofter som vi inte skulle ha något emot att känna även på kläderna vi bär.

Så om vi kanske är på resa eller om vi har slut på tvättmedel kan vi använda lite schampo för att också tvätta våra kläder. Men var försiktig: du bör aldrig använda det i tvättmaskinen.

Anledningen? Bubblorna! Vilket schampo som helst ger mycket mer lödder än ett vanligt tvättmedel, vilket gör att även en liten mängd tvingar dig att använda mycket vatten för att skölja ur allt lödder. Tvättmaskinen förbrukar därför mycket energi (kanske skulle extra sköljcykler behöva aktiveras), för att inte nämna att redan innan dess kan överskottsskummet ta sig ut ur apparaten, särskilt när det gäller frontmatade, vilket skulle orsaka allvarlig skada på apparaten.

Och om allt schampo inte sköljs ur ordentligt, lämnar det lätt fläckar på tyger, vilket gör onödig tid och energi förbrukad.

Schampo bör därför endast användas för handtvätt. Det är snabbt och enkelt.

1.       Fyll en balja (eller diskhon) med kallt vatten. Om du är säker på att du kan använda det på de plagg som ska tvättas, använd varmt vatten.

2.       Tillsätt en tesked schampo i vattnet och blanda.

3.       Lägg i plaggen.

4.       Låt dra i 5 minuter, max 10 om de är mycket smutsiga.

5.       Töm baljan och skölj noga.

6.       Krama ur försiktigt.

7.       Torka. Du kan låta plaggen torka i luften på ett torkställ eller i torktumlaren, beroende på typ av plagg.

Några råd:

  • Undvik 2-i-1-schampon, de som även innehåller balsam eller oljiga komponenter.
  • Undvik även schampon som innehåller hårfärgningsmedel eller silver-schampon.
  • Även bara 3 droppar schampo räcker mer än väl för att tvätta några plagg, du bör aldrig överdriva mängden, och hur som helst
  • Se till att du sköljer noggrant.

Har du någonsin använt schampo till tvätten?

Advertisement