Glöm besväret med att städa hemmet med 8 kluriga knep

av Hilda Maria Morgan

11 April 2023

Glöm besväret med att städa hemmet med 8 kluriga knep
Advertisement

Ingen vill lägga alltför mycket tid på att tampas mot envis smuts, men det finns alltid mer krävande typer av städning som håller oss mer sysselsatta än andra. När det kommer till ingrodd smuts eller mer besvärliga ytor att behandla behöver vi faktiskt vara noggranna och tålmodiga och arbeta med mycket möda och besvär tills vi får önskat resultat. Och sedan finns det tillfällen då vi inte ens vet att, istället för att acceptera att något har blivit fläckigt på grund av användning (som skor!), skulle vi kunna återställa dess ursprungliga utseende med bara några få steg.

Därför är det alltid värt besväret att berika sin arsenal av hushållsknep för att klara av de olika uppgifterna, och minimera den tid och ansträngning som krävs där det är möjligt. Här kommer några användbara knep av det slaget!

via Creativo/Facebook

Advertisement

Brödgrill

Brödgrill

Creativo/Facebook

Är brödgrillsplattan ingrodd av förkolnad mat? Du bör inte använda disksvampar eller styva diskborstar som riskerar att repa beläggningen, utan låt bara vit vinäger verka – eller så kan du också prova ett lämpligt avfettningsmedel, som inte innehåller blekmedel. Tricket är inte bara att spraya det på plattorna, utan också att använda lite hushållspapper: spraya vit vinäger på hushållspappret, och när brödrosten fortfarande är varm, lägg pappret på plattan och stäng brödgrillen som om du skulle göra en dubbelmacka. Du har stängt av apparaten och kommer bara att använda den resterande värmen.

Efter några minuter kommer smutsen att ha absorberats av papperet och du kan enkelt gnugga och ta bort det som finns kvar.

Advertisement

Ständigt vita skor

Ständigt vita skor

Creativo/Facebook

Blanda bikarbonat och väteperoxid i en liten skål och använd krämen som erhållits med en gammal tandborste för att skrubba bort smutsen från dina skor. Låt det torka och ta sedan bort bikarbonaten med en ren tandborste. Under tiden kan du även blötlägga skosnörena som kan rengöras i samma skål.

Annars kan denna behandling fungera som en förtvätt för att sedan tvätta skorna för hand i ljummet/varmt vatten!

Påsar i ordning

Påsar i ordning

Creativo/Facebook

Om du inte har en behållare för påsar som hjälper dig, lämna dem inte i en låda: någon gammal behållare med våtservetter, eller till och med en låda som du kan göra samma typ av snitt på i toppen, är lösningen. Vik och sätt in varje påse i handtagen på den föregående.

Det där dolda stället i ugnen!

Det där dolda stället i ugnen!

Creativo/Facebook

Kanten på ugnsluckan som sitter mot ugnen är mycket svår att nå, men också den del som är smutsigast. För att vinna behöver du bara linda en gammal strumpa (eller till och med en rengöringsduk eller frottéhandduk) runt en kniv eller något annat liknande format föremål, och sticka in den i springan och gnugga den över smutsen. Du kan självklart även impregnera tyget med tvättmedel eller vit vinäger.

Naturlig skrubb för metall och trä

Naturlig skrubb för metall och trä

Creativo/Facebook

När du behöver ta bort kalk från diskbänkar, eller avfetta en skärbräda av trä, använd en halv citron som slipsvamp genom att hälla grovt salt på den!

Advertisement

Ren och väldoftande mikrovågsugn

Ren och väldoftande mikrovågsugn

Creativo/Facebook

Ta en citron och skär den på mitten, pressa saften från varje halva i en tallrik. Lämna också de två halva citronerna i den och ställ allt i mikron, aktivera den på medelhög effekt i 3 minuter. Smutsen kommer att lösas upp och några tag med trasan kommer att räcka för att den ska försvinna.

Kolla in dessa och andra användbara knep i vår video nedan!

Advertisement