Lika vacker som ett konstverk: hur man odlar porslinsblomman

av Hilda Maria Morgan

10 April 2023

Lika vacker som ett konstverk: hur man odlar porslinsblomman
Advertisement

Hoya carnosa, även känd som porslinsblomma på grund av sin underbara och ljuvligt doftande blomställning, är en klätterväxt med ursprung i regnskogarna i Australien, Polynesien och södra Asien. Den importerades till Europa först på 1800-talet, och har brett ut sig i Italien under några decennier, men har nått stora framgångar framför allt tack vare sina blommor, som är så vackra att de ser ut som ett konstverk, mycket ihållande och vars behagliga doft känns speciellt vid solnedgången. De liknar små rosa pompoms täckta av lätt ludd, det är omöjligt att inte smeka dem.

Det är en vintergrön växt som lämpar sig för både inomhus- och utomhusodling, den blommar från det andra levnadsåret och kommer helt säkert att ge dig mycket tillfredsställelse. Låt oss tillsammans ta reda på hur vi bäst tar hand om den för att få den att växa välmående.

Advertisement

Exponering, jord, vatten

Exponering, jord, vatten

Yvan leduc/Wikimedia Commons

Eftersom den är van vid mycket varma och fuktiga klimat, kan denna växt odlas utomhus så länge som temperaturen inte sjunker under 10 grader, annars måste den stå i skydd på vintern. Den idealiska temperaturen för den är mellan 18 och 22 grader och den älskar mycket ljusa platser, men eftersom den är van vid att leva i skuggan av trädkronorna, blir dess blad mörkare om de utsätts för direkt solljus.

Jorden måste vara mycket dränerande eftersom porslinsblomman inte tål vattenstagnation (i detta fall gulnar löven och det finns risk för utveckling av rotröta), det bästa är om jorden blandas med sand eller perlit.

Porslinsblomman älskar dock fukt, så på sommaren kommer det att vara nödvändigt att vattna den ytterst lite och långsamt men väldigt ofta, till och med varje dag. På vintern, med den vegetativa vilan, kommer detta behov att minska avsevärt.

Advertisement

Befruktning och speciell vård

Befruktning och speciell vård

Siamaksabet/Wikimedia Commons

Den har inga stora gödslingsbehov, men vi kan tillsätta en flytande gödsel rikt på kalium, kväve och fosfor till vattnet var 15:e dag. Porslinsblomman växer bra i små krukor, men behöver planteras om vartannat år och kräver beskärning av grenarna och torkade blommor; ta inte bort de vissna stjälkarna, eftersom de kan blomma igen flera gånger under blomningssäsongen, som börjar på våren.

Hoya carnosa kan utsättas för attacker av sköldlöss, i det här fallet kommer det att räcka att tvätta den med Marseille-tvål för att eliminera alla parasiter.

Om din planta inte blommar, är det troligt att den tillhör någon av de två arterna som inte avger blommor, eller så kan det bero på växtförhållandena: prova att flytta den till ett ljusare ställe och spraya bladen för att behålla en konstant luftfuktighet.

Med porslinsblomman kommer ditt hem genast att bli vackrare och dofta ljuvligt!

Advertisement