Rena och väldoftande golv: vad kan man göra om de inte luktar gott efter att de har tvättats

av Hilda Maria Morgan

12 April 2023

Rena och väldoftande golv: vad kan man göra om de inte luktar gott efter att de har tvättats
Advertisement

Hur många gånger har det också hänt dig, när du städar huset, att du blir obehagligt överraskad av varaktigheten av dålig lukt av damm eller fukt? Du har säkert undrat vad som är orsaken till detta irriterande besvär och kanske har du inte kunnat hitta ett svar på denna gåta.

I verkligheten är det mycket lättare att det lämnas en behaglig doft i huset efter att ha tvättat golven och ibland är orsakerna till den dåliga lukten riktigt banala och kan lösas på ett ögonblick med några enkla knep. I den här artikeln avslöjar vi hemligheterna med att ha ett golv som alltid är perfekt rent och parfymerat efter varje tvätt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Låt oss först och främst börja från orsakerna, som kan vara många:

  • damm: är du säker på att du har tagit bort allt damm från ditt golv innan du tvättar det?
  • tvättmedel: om du använder för mycket tvättmedel får du inte bara ett mer doftande hem, utan du riskerar också att behöva tvätta golvet igen. Faktum är att överflödigt tvättmedel bildar en fet hinna på golvet som gör det matt och orsakar dålig lukt.
  • fukt: likaså, om moppen inte är urvriden ordentligt, kommer vattenstrimmor att stanna kvar på golvet, vilket gör att det fortfarande ser smutsigt ut och oundvikligen orsakar en dålig lukt.
  • trasa eller mopp: rengöringsredskap måste också rengöras. En smutsig eller osanerad mopp, trasa och hink är bland de främsta orsakerna till dålig lukt.

Hur gör man då för att få ett golv som alltid är väldoftande?

  • rengör trasan, moppen och hinken noggrant efter varje tvätt, desinficera dem med blekmedel eller, bättre, med bikarbonat och vit vinäger eller citronsyra.
  • använd inte en trasa eller mopp som fortfarande är fuktig: efter tvätt, häng ut dem för att torka som alla andra tvättkomponenter och använd dem endast när de är helt torra.
  • rent vatten: det verkar vara triviala råd, men vi slår vad om att du också har använt vatten som inte är helt rent när du tvättar golven. Att se till att det är rent säkerställer inte bara bättre hygien, utan också en högre sannolikhet att ditt hem luktar gott.
  • tvättmedel: om du vill vara säker på att du rengör och sanerar ditt golv ordentligt, använd rätt tvättmedel och framför allt i rätt dos. Du kan också välja naturliga alternativ, som vit vinäger och bikarbonat, som desinficerar och med tillsats av eteriska oljor släpper ifrån sig en behaglig doft. Var bara uppmärksam på din typ av golv: dessa medel är inte lämpliga för alla!
  • ta hjälp av eteriska oljor också: genom att tillsätta en eterisk olja till tvättvattnet kommer de att släppa sin behagliga arom under lång tid. Blanda dem dock inte med andra rengöringsmedel, tillsätt dem endast i rent vatten eller till en blandning av vatten och vit vinäger eller bikarbonat.

Luktar dina golv gott nu?

Advertisement