Dekorativa väggar: 5 sätt att förvandla en vägg till ett inredningselelement

av Hilda Maria Morgan

09 April 2023

Dekorativa väggar: 5 sätt att förvandla en vägg till ett inredningselelement
Advertisement

När man inreder ett hus händer det ofta att man försummar dekorerandet av väggarna, eftersom man ser bostaden lite som en behållare och lämnar dem därför helt enkelt vita. Men även väggarna kan förvandlas till en viktiga inredningselement, ibland kan de göra ett rum vackrare, andra gånger till och med bidra till att ge en uppfattning om större ljusstyrka eller rymd där det behövs.

Men hur dekorerar man väggarna i sitt hem? Om du vill prova på konsten att göra DIY finns det många alternativ. Allt beror på din personliga smak och vilken typ av inredning du väljer. Du kan välja dekorationer som helt enkelt använder färg, eller applicering av paneler eller självhäftande tapeter, som skapar effekten av att använda olika material.

I den här artikeln visar vi dig några enkla projekt som kan hjälpa dig i dina val.

via crack_the_shutters/Instagram

Advertisement

Dekoration med färg

Dekoration med färg

crack_the_shutters/Instagram

Om du väljer att dekorera dina väggar helt enkelt med färg kommer det inte att vara svårt att hitta rätt lösning för dig: du kan sträcka dig från en hel vägg i kontrast till resten av väggarna, till att skapa färgblock inom en vägg eller till att dekorera den med vertikala ränder. Alla dessa dekorationer är lätta att åstadkomma med målarfärg i den valda nyansen och remsor av papperstejp placerade där du vill. Måla väggen och när den är helt torr tar du helt enkelt bort tejpen. Mönstret är klart!

De som är mer erfarna skulle kunna prova på att skapa mer komplicerade mönster, till exempel med stenciltekniken: en stencil appliceras på den valda väggen, färgen appliceras och, när väggen är torr, tas stencilen bort. Och dekorationen är serverad.

Advertisement

Dekoration med paneler eller självhäftande filmer

Dekoration med paneler eller självhäftande filmer

crack_the_shutters/Instagram

Om du däremot väljer att dekorera med olika material är teknikerna lite mer komplicerade även om de kan göras perfekt med DIY. Du kan till exempel välja en dekoration med tegelstenar, som kommer att placeras nära väggen, det är enkelt om du följer en tutorial. Om tegel verkar för svårt för dig kan du alltid välja att dekorera med paneler, som du enkelt kan applicera med specifikt lim eller, om du väljer träpaneler, med spik.

Det finns många möjligheter på marknaden idag, från tapeter till paneler i många olika material, till självhäftande tapeter, trä eller annat, till stenciler. Allt du behöver göra är att välja din favoritteknik för att skräddarsy din egen vägg!

Se handledningsvideon för resultatet!

Advertisement