Vinäger till rengöringen: vilken sort är bäst?

av Hilda Maria Morgan

15 Maj 2023

Vinäger till rengöringen: vilken sort är bäst?
Advertisement

Vi berättar ofta om effektiviteten av att använda vinäger som en huskur som ofta ersätter, eller i alla fall integrerar, användningen av vanliga rengörongsmedel. Det är i själva verket en matlagningsingrediens som tack vare ättiksyran som den är gjord av är mycket användbar för att bekämpa många typer av särskilt envis smuts, för att eliminera kalk och även för att verka mot mögel och liknande.

Den används vanligtvis utspädd i vatten, eftersom den fortfarande har en stark surhet och därför i slutändan kan vara för aggressiv för många ytor. Vi vet att det bör undvikas på ömtåligare material som gummi, ömtåliga tyger, men även naturstenar som marmor och granit och dessutom på trä. Men vilken är den mest lämpliga vinägern för rengöring i hemmet? Det finns trots allt många typer, av vin (vitt eller rött), av ris, den så kallade alkoholvinägern med mera. Låt oss förtydliga lite här nedan.

Creativo

Creativo

Destillerad vit vinäger (eller ättika)

Det är den som erhålls från etanol och används inte för smaksättning, men jämfört med absolut vit vinäger är den lite mindre sur: dess surhet är faktiskt jämförbar med den hos olika rengöringsprodukter, eller något högre, vilket gör den till den bästa vinägern för rengöring.

Vinäger av vin. Vitt eller rött

Jämfört med icke-destillerad vit vinäger är dessa två typer som är gjorda av vin lite mindre sura, så de kan fortfarande användas på många ytor utan att riskera för mycket. De är också mildare i lukten och irriterar inte händerna lika mycket. Men se upp med röd vinäger, som lätt lämnar fläckar, särskilt på ljusa ytor och tyger. Vanligtvis används bara vitvinsvinäger för att undvika dessa problem.

Äppelcidervinäger

Rekommenderas ofta för rengöring av badrumsinredning, det rekommenderas alltid att späda den med lite vatten, ibland med dubbelt så mycket som vinägern som används. På så sätt blir denna mest väldoftande vinägern en god allierad även för rengöring av skärbrädor och slevar av trä. Den är dock lite mörkare än ättika eller vitvinsvinäger, så var försiktig så att du inte använder den där det kan bli fläckar.

Risvinäger

En annan ganska mild vinäger jämfört med ättika, men den är mindre kapabel att avfetta. Dessutom finns det en liten risk att den lämnar rester efter sig, eftersom den innehåller mer socker. Det kan vara en reservlösning när det är ont om andra typer av vinäger i huset.

 

Balsamvinäger

Med tanke på dess mer trögflytande konsistens, mörka färg och närvaro av sockerarter är den minst lämplig för rengöring, för att inte tala om att den inte heller är billig. Så om du verkligen vill använda den är det bättre att späda den med mycket vatten.

Slutsats: Kort sagt, med vederbörlig försiktighet, kan alla typer av vinäger användas, även om den så kallade "alkoholhaltiga", särskilt marknadsförd för rengöring, fortfarande är den mest effektiva. Men om du vill använda en lite mer mild variant är även de som är gjorda på vitt vin eller äpple utmärkta substitut. Kom alltid ihåg att späda ut dem innan du använder dem, och oavsett att testa resultaten på dolda delar av ytan på föremålen som ska behandlas, för att kontrollera att de inte orsakar oönskade reaktioner.

Advertisement