Behöver du göra i ordning garderoben? Ta hjälp av dessa användbara tips!

av Hilda Maria Morgan

26 Maj 2022

Behöver du göra i ordning garderoben? Ta hjälp av dessa användbara tips!
Advertisement

Att hålla ordning i huset är ett kontinuerligt arbete, men det kan underlättas om varje utrymme har organiserats på det mest effektiva sättet från början. Ibland inser man vad den bästa metoden är att städa och dela upp utrymmet inuti möblerna först efter att ha använt dem ett tag, men det är ändå bra att försöka göra rätt från början, och så småningom allt eftersom.

När det gäller garderoben är det faktiskt lätt att hamna i kaos på bara några dagar: det räcker med att man lägger kläder och accessoarer i löst och ovikta så fylls omedelbart hyllor och olika fack på icke effektiva sätt, och så vet man inte längre vad man ska göra av allt som inte får plats i facken eller i möbeln.

Det första kriteriet för att städa upp massorna av kläder är att dela in dem efter kategori: makroskillnaderna är uppenbarligen mellan plagg för den kalla och varma årstiden, och sedan efter typ av kläder. När du organiserar upp garderoben är det bra att använda sängen eller ett bord för att lägga ut alla föremål på den och på så sätt börja dela upp dem. Använd dig också med korgar och lådor: du kommer att få en tydlig uppfattning om allt du behöver hitta plats för, och du kommer att förstå vilka saker du kan ordna på galgarna och vilka som kommer att hamn på hyllorna eller i lådorna.

Särskilt i fallet med klädkammare och i alla fall där sortimentet av kläder och accessoarer alltid är synligt, är det också smart att dela in plaggen efter färg: den visuella effekten är snyggare, på så vis kommer varje grupp av kläder faktiskt att dekorera miljön, och det blir också lättare att sätta ihop de stilar du vill ha varje dag.

Advertisement

Få ut det mesta av allt tillgängligt utrymme: använd dig därför av alla tillbehör som behövs för att fylla de tillgängliga ytorna och volymerna. Det kan vara fickor att hänga innanför dörrarna, som fungerar för skor och olika tillbehör, samt skenor, krokar och liknande.

Du kan hänga fler saker på samma pinne genom att skapa "klasar" av galgar, eller använda galgar som har speciella former för att kunna hänga halsdukar, slipsar, skärp, sjalar.

Om du märker att det finns mer utrymme ovanför pinnen där kläderna hängs, förse den med extra hyllor: du kommer att ordna upp utan att stapla, och det blir lättare att söka och förvara föremålen.

På hyllorna kan du sedan avvända dig av vertikala avdelare, som tjänar till att hålla isär högarna med vikta kläder och accessoarer, utan risken att du för att leta efter en sak måste rota överallt och tappa eller flytta föremål.

För att öka intrycket av ordning och förbättra estetiken i hela upplägget, använd galgar, korgar och tillbehör för att organisera alla av samma typ. Likadana galgar eller av några olika typer och som används i block, samt korgar och lådor av samma material och med liknande mönster och färger hjälper till att koordinera utseendet på en garderob full av många olika saker.

Advertisement

Använd alla typer av behållare du kan behöva: speciellt i klädkammare som är mer eller mindre stora rum kommer det alltid att bildas damm, så skydda allt möjligt bättre med lådor och fodral.

Hur har du organiserat din garderob?

Advertisement