Korkar: många kreativa idéer för att återvinna dem på ett användbart och originellt sätt

av Hilda Maria Morgan

07 Juni 2022

Korkar: många kreativa idéer för att återvinna dem på ett användbart och originellt sätt
Advertisement

Korkar är ett lättillgängligt föremål som ofta slängs utan att man funderar över att ge dem ett andra liv. Efter vilken typ av tillställning som helst, middag, lunch, aperitif eller en enkel drink i sällskap, händer det att vi får fullt med korkar som säkert skulle slänga men som också istället skulle kunna användas både som minnen av skålar och speciella ögonblick, likväl som bra komponenter till gör-det-själv-projekt. Faktum är att genom att kreativt återvinna dem kan man skapa underverk. Oavsett om det är föremål för att försköna ditt hem, smarta knep för att praktiskt förbättra vardagen hemma eller spektakulära presentidéer, möjligheterna är oändliga.

Advertisement

Skapa krukor till växter, limma ihop korkarna med enkelt vinyllim, det kan vara en underbar idé att dekorera, både inomhus och utomhus, efter den mycket uppskattade rustika stilen.

Advertisement

Och varför inte skruva fast dem i lådor och dörrar för att få några väldigt originella knoppar?

Genom att gravera den centrala delen av en kork, vid dess bas, kan man skapa en praktisk klämma för att stänga igen öppna påsar med pasta, kex, mjöl eller annan mat i skafferiet. Har det någonsin slagit det?

När du sätter ihop korkar, genom att limma ihop dem med varandra med varmt lim, kan du till och med skapa en väska som du kan lägga till handtag och andra tygdetaljer till.

En annan bra idé är att skapa en krans med korkar att hänga på dörren. Under julsäsongen kan du genom att lägga till temadetaljer som mistelkvistar, rosetter och kulor få en underbar juldekoration.

Advertisement

Vad sägs istället om att göra några färgglada glasunderlägg? Försök att måla några med akrylfärger och limma dem på andra icke-färgade, skapa det mönster och den form du föredrar. Du kan göra uppsättningar av dem och välja om du vill komponera dem med glasunderlägg av samma eller olika färg. Låt kreativiteten flöda.

Samma sak kan göras för att skapa underlägg, bordstabletter eller bordsdekorationer. Släpp loss fantasin med former och färger. Det blir jättekul.

Advertisement

För en mycket speciell skärbräda att visa upp under dina aperitifer, fodra ena sidan med korkar. Effekten kommer att bli spektakulär.

Med korkar kan du också skapa underbara vaser.

Advertisement

Och med dem kan du göra mattor, att placeras kanske i hallen för att ställa skorna på. Sätt igång, det blir en barnlek.

Ett sista, väldigt smart, förslag kan vara att skaffa disketter på några millimeter från korkarna, som går att limma fast under stolsbenen som gummikuddar som förhindrar friktion med golvet.

Advertisement