Bädda sängen: när är rätt tid? Vetenskapen avslöjar det för oss

av Hilda Maria Morgan

13 Maj 2023

Bädda sängen: när är rätt tid? Vetenskapen avslöjar det för oss
Advertisement

Att bädda sängen är en åtgärd som de flesta brukar göra på morgonen. Det finns de som gör det så fort de ställer sig upp på morgonen, de som väntar tills de har ätit frukost, de som gör det precis innan de lämnar huset. Sedan finns det de som istället anammar filosofin "jag måste ändå bädda upp ikväll, så jag kan lika gärna låta bli att bädda", utan att bry sig om traditioner, ordning och regler.

För många är att bädda sängen på morgonen ett sätt att börja dagen med rätt mängd optimism och proaktivitet, som om genomförandet av denna enda lilla uppgiften skulle göra resten av dagen mer produktiv och tillfredsställande. Men det finns en exakt tidpunkt för att bädda sängen och en engelsk studie från Kingston University avslöjar det för oss.

Advertisement
Creativo

Creativo

Dr Stephen Pretlove och hans team av forskare genomförde en studie som avslöjade den ideala tidpunkten för att bädda sängen. Du kommer att bli förvånad över att upptäcka att det inte är morgonen när du vaknar. Enligt forskarna kan faktiskt kvalstren frodas och leva längre om man bäddar sängen på morgonen så fort man vaknar, vilket orsakar en rad problem för de som sover i sängarna som kvalstren väljer som sitt hem.

Låt oss ta reda på orsakerna tillsammans: under natten samlas värme och fukt under täckena och släpps ut av kroppen hos dem som sover där, särskilt under särskilda förhållanden som när det är väldigt varmt eller när det finns specifika problem. På morgonen när du går upp är det därför av grundläggande vikt att dra av överdragen och täckena helt, för att låta lakanen vara exponerade för luften så mycket som möjligt. En annan grundläggande åtgärd som bör vidtas varje morgon är att öppna fönstret för att sänka luftfuktigheten.

På så sätt kommer populationerna av kvalster och spindeldjur som lever bland våra täcken att få ett hårdare och kortare liv på grund av uttorkning. Och vi kommer att leva hälsosammare och kunna säga hejdå till irritationsmomenten relaterade till dessa osynliga och irriterande gäster.

Grönt ljus därför till den obäddade sängen åtminstone fram till lunchtid. Men om vi inte är hemma hela dagen? Då är bättre att bädda sängen när vi kommer tillbaka på kvällen, det kommer att sätta kvalstren i svårare dager.

Och om du är en stark förespråkare för ordning och reda, kommer du att hitta sätt att få även en obäddad säng att se prydlig ut.

Advertisement