Memory foam-kuddar: kan de tvättas? Hur?

av Hilda Maria Morgan

09 April 2023

Memory foam-kuddar: kan de tvättas? Hur?
Advertisement

Varje kväll vilar vi huvudet mot våra kuddar, som sedan fylls på med svett och kroppsvätskor, för att inte tala om damm och smuts som kan flyger upp när vi rör oss i rummet och som också lägger sig på våra kuddar. Och med tanke på att kvaliteten på sömnen kan förbättras mycket, när vi sover under optimala hygieniska förhållanden, är det att hålla kuddarna rena inte bara ytterligare en hushållssyssla att komma ihåg, utan en gest för att säkerställa vårt välbefinnande.

Bland de mest använda typerna av kuddar är de i memory foam, som för många är de absolut bästa. Till skillnad från traditionella går det dock inte att tvätta dem i tvättmaskinen. Faktum är att skummet som de är gjorda av riskerar att smulas sönder och skadas om det utsätts för en tvätt i tvättmaskinen. Ändå blir även dessa kuddar fläckiga och behöver rengöras. Hur gör man? Läs vidare för att ta reda på det.

Advertisement
flexsusser/Reddit

flexsusser/Reddit

Eftersom det första målet är att ta bort damm, död hud och all smuts som lägger sig på kudden (kvalster, kanske djurhår etc.), och för det är den bästa metoden att använda en dammsugare, som alltid är det idealiska hjälpmedlet för rutinmässig rengöring av kuddar och madrasser, eftersom den inte riskerar att kompromissa med kuddens kvalitet alls.

Så för att maximera effekterna av dammsugningen, gör precis som du gör med madrasser: strö ett tunt lager bikarbonat på kudden, låt vara i en timme och dammsug sedan upp allt. Det är en form av underhåll som rekommenderas en gång i månaden eller som mest sällan varannan månad.

Det första du behöver göra är att förstå vilken typ av fläck du står inför. I de flesta fall orsakas de av svett, saliv, blod och kroppsvätskor. För denna typ av smuts bör rengöringsmedel med enzymatisk formulering användas. Om du inte hittar något, eller om du inte vd fläcken beror på, prova att använda väteperoxid eller en liten mängd av ett milt tvättmedel.

Ta en mjuk, ljus (ofärgad) trasa, häll lite av produkten på den och dutta sedan försiktigt på fläcken, utan att gnugga hårt. Om du inte ser någon förbättring, skrubba med en mjuk borste (eller också en gammal tandborste). Skölj sedan trasan väl och använd den för att skölja fläcken, efter att ha vridit ur den ordentligt. Slutligen, ta en torr trasa eller också en ren handduk och tryck den lite mot det fuktiga området, för att försöka absorbera så mycket vatten som möjligt, och låt det torka helt innan du använder kudden igen.

Djuprengöring

Om du tror att din kudde behöver rengöras noggrant, är det bra att veta att det kommer att ta lång tid att få den att torka. Faktum är att du måste tvätta den för hand i en stor balja eller kanske i badkaret, som du fyller med varmt vatten, en sked tvättmedel och två skedar väteperoxid. När kudden väl är nedsänkt, krama den försiktigt så att tvålvattnet kommer in i den. Flytta runt den för att försöka tvätta den väl, töm sedan vattnet och skölj: du kan behöva göra det flera gånger tills du ser att det inte kommer ut mer tvål.

Låt kudden lufttorka helt, försök eventuellt först suga upp vatten med rena handdukar.

Lycka till!

Advertisement