Bänkskiva i marmor: 8 knep för att rengöra den utan att skada den

av Hilda Maria Morgan

09 April 2023

Bänkskiva i marmor: 8 knep för att rengöra den utan att skada den
Advertisement

Marmor är en av de mest värdefulla och eleganta stenarna som kan väljas för att dekorera kök eller badrum: ljus med delikata ådror ger den ljusstyrka på ett naturligt sätt, utan behov av speciella ytbehandlingar för att göra den vackrare. Det är dock en mer porös sten än många andra som används i inredningen i dessa rum, därför är den jämfört med alternativ (även de som är ganska lika till utseendet, som kvarts), mer benägna att få fläckar och blir mycket lätt repade.

Det är alltid nödvändigt att undvika att låta denna yta komma i kontakt med sura ämnen, och var också noga med att inte gnugga eller tappa föremål på marmorn som kan lämna repor och ränder. Men hur rengör och underhåller man marmor? Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement

Rengöring av marmor

Rengöring av marmor

Wikimedia Commons

När det gäller att välja vilken typ av produkter som ska has redo hemma för rutinmässig rengöring av marmor, är det alltid bra att känna till indikationerna från återförsäljaren av våra möbler. Generellt kan du dock vara ganska lugn om du använder ett milt diskmedel, eller en produkt för att rengöra sten som har ett neutralt pH-värde.

I båda fallen måste dessa användas med mjuka trasor. Gör så här:

1.       Blöt trasan.

2.       Häll/spraya en liten mängd medel, som de som angetts ovan, på den.

3.       Gnid försiktigt.

4.       Använd en annan fuktig trasa (eller skölj väl och vrid noggrant ur den första), för att ta bort smuts och tvålrester.

5.       Torka med en torr mikrofiberduk, med cirkulära rörelser.

Men om det finns smutsbeläggningar som inte lossnar med enkel tvål, använd en skrapa, som måste användas med extrem försiktighet, utan att placera den på kant i förhållande till ytan, utan i en mycket lutande vinkel, för att lätt skrapa bort och lyfta smutsen.

När det gäller att ta bort utspillda vätskor, dutta med hushållspapper eller torra trasor, istället för att gnugga, och fortsätt sedan enligt anvisningarna. Använd oavsett aldrig stora mängder vatten och lämna inte ytorna blöta under en längre tid.

Den här typen av råd fungerar även för golv, och bordsytor eller andra ytor. Framför allt, om det kanske är bord eller bänkskivor som inte används för arbete och matlagning, är det bättre att alltid försöka skydda dem med glasunderlägg och andra liknande tillbehör, så att de inte kommer i kontakt med föremål som kan lämna märken, så att de skyddas mer från vätskor och smuts som kan spills på marmorn.

Advertisement

Produkter att använda och undvika

Produkter att använda och undvika

ShatteredAutumn/Reddit

Produkterna som är lämpliga för rengöring av marmor är, som vi redan sett:

  • milda diskmedel,
  • mikrofiberdukar (eller mjuka dukar som inte lämnar ludd),
  • dammdukar,
  • väteperoxid (12% i allmänhet, 3% för envisa fläckar),
  • marmortätningsmedel (när repor uppstår eller ett skyddande skikt ska återställas),
  • mycket fin stålull (endast #0000, och endast för att jämna ut lätta nagg).

Istället bör du undvika att använda:

  • Vinäger
  • Rengöringsprodukter för glas
  • Alla slipande föremål

Med liknande omsorg kan du få marmor att hålla länge utan att alltid behöva tillkalla experter för att återställa dess skönhet!

Advertisement