Fult staket i trädgården? Gör det vackert med en av dessa 5 klätterväxter

av Hilda Maria Morgan

04 April 2023

Fult staket i trädgården? Gör det vackert med en av dessa 5 klätterväxter
Advertisement

Trädgårdens kantstängsel, liksom alla andra som tjänar till att avgränsa områden inom trädgården, är grundläggande delar av vårt utomhusutrymme, men de är inte alltid gjorda med material eller enligt stilar som vi gillar. Ibland blir de förstörda med tiden, detta händer med vissa stängsel. Andra gånger har enkla nät eller skiljeväggar med enkla material satts upp, utan tanke på annat än funktionalitet.

Att bygga ett nytt staket, speciellt om du vill göra det med en noggrann design och kvalitetsmaterial, innebär att du måste gå igenom ett långt jobb och en stor kostnad, men det är inte sagt att det är det enda sättet för att göra ett staket vackert. Du kan ta hjälp av växter! Klätterväxter är perfekta för detta ändamål.

Förutom rosor och blåregn (som kräver en hel del underhåll) finns det även andra arter som är lättare att hålla efter och som ändå är väldigt vackra, ibland till och med ljuvligt doftande. Här är 5 att överväga.

Advertisement

Kaprifol (Lonicera caprifolium)

Kaprifol (Lonicera caprifolium)

Reddit

På landsbygden avger den vilda sorten, med krämvita blommor, en berusande doft från vår till sommar, och många sorter med olika färger och former har fötts fram från dem, vilka också är mycket väldoftande. De är i allmänhet mycket motståndskraftiga växter, som kräver skötsel endast det första eller två första åren, de kan även växa i områden med halvskugga (även om de kommer att ge lite färre blommor) och de tål också ganska hårda temperaturer. Med de möjliga befintliga färgkombinationerna är de ett utmärkt val för att täcka stängselnät.

Advertisement

Trillingblomssläktet (Bougainvillea)

Trillingblomssläktet (Bougainvillea)

thenineteenthhole/Reddit

Bor du däremot på en varm och solig plats finns det en stor klassiker som alltid är värd att överväga: en bougainvilleahäck. De är lämpliga för platser vid havet där vintrarna inte är alltför hårda. Om du planterar dem i solen kommer de att ge dig en spektakulär blomning, medan en mer skuggad exponering kommer att leda till att växten producerar mestadels löv, men få blommor. De bör dock inte utsättas för hård vind.

Jasmin och Trachelospermum jasminoides

Jasmin och Trachelospermum jasminoides

tsunamiofcarbs/Reddit

En doft som alltid har förtrollat, speciellt på sommarkvällarna, är den från jasmin (Jasminum L.) Ibland kommer doften vi känner faktiskt från en liknande växt, Trachelospermum jasminoides, men även den är ett utmärkt val för staket.

Jasmin föredrar sol och värme, medan Trachelospermum jasminoides klarar sig även där vintrarna är hårdare. Så det finns alternativ för alla behov!

Klematissläktet (Clematis)

Klematissläktet (Clematis)

raerawrr/Reddit

Även dessa växter, för att blomstra rikligt som de förtjänar, behöver stå i solen. De tål dock inte långvarig torka, så på sommaren, om jorden torkar ut helt innan regnet kommer igen, är det bäst att vattna den. Det är en växt som verkligen kan täcka stora ytor med en tät blomning, som i vissa sorter dessutom är dubbelbladiga, och i alla fall alltid är väldigt vackra.

Batatsläktet (Ipomoea)

Batatsläktet (Ipomoea)

Reddit

Släkting till vindeväxter, betraktad som ett ogräs, på italienska i vardagligt tal kallas den ofta för klocka, och den förenas också med vindeväxter eftersom de lätt förökas. Det finns faktiskt hundratals arter, även om de vanligaste har ett liknande utseende: det är nyanserna (eller till och med variationerna) hos blommorna som utmärker dem. De föredrar direkt solljus och temperaturer som inte faller under 12-14° på vintern, men genom att garantera dem rätt exponering är de nästan självförsörjande efter det första året.

Advertisement