Ta bort mögel från duschkabinen, väggar och trä: användbara tips

av Hilda Maria Morgan

05 April 2023

Ta bort mögel från duschkabinen, väggar och trä: användbara tips
Advertisement

Särskilt i gamla hus eller hus som hålls stängda under lång tid är det lätt att hitta spår av mögel i områden där fukten lättare ansamlas. Man råkar därför ofta se fula svarta fläckar dyka upp inte bara på väggarna utan också på kaklet i duschen och på trämöbler och strukturella element.

Om möglet är mycket omfattande är det nödvändigt att kontakta specialiserade företag, men om du ingriper vid dess början är det möjligt att eliminera det effektivt även med enkla hemmetoder. När det väl har eliminerats kommer det att vara tillräckligt att fortsätta att ventilera rummen regelbundet för att underlätta luftutbyte och eliminera överskottsfuktighet för att undvika eller fördröja dess nybildning.

Här kommer några tips för att få bort mögel från trä, väggar och kakel.

Advertisement

1. Trä

1. Trä

Creativo

Tyvärr kan det hända att träytorna i kontakt med fuktiga väggar också kan påverkas av mögel. I det här fallet rekommenderar vi att du tar bort det med dessa enkla steg:

  • Tvätta ytan: späd en matsked diskmedel i en liter vatten och skrubba området som ska rengöras med en mjuk borste, ta bort överflödigt vatten med en trasa.
  • Nytt och inte särskilt omfattande mögel: om möglet är i sin linda räcker det att spraya destillerad vit vinäger på ytan och låta det torka, gå sedan vidare med polering om fläcken har försvunnit.
  • Omfattande mögel: om möglet istället är mycket omfattande är det nödvändigt att ingripa med metoder som eliminerar det mer effektivt; vi rekommenderar i det här fallet en blandning av lika delar blekmedel och vatten, till vilken du tillsätter diskmedel av en mängd som motsvarar hälften av de andra två ingredienserna. Gnid in blandningen på området som ska behandlas med en mjuk borste och låt lufttorka.
  • Borttagning av fläckar: om fläckarna kvarstår efter behandlingen, kommer det att vara nödvändigt att ta bort dem genom att slipa ytan för att eliminera sporerna och försegla för att förhindra att det bildas på nytt.

Advertisement

2. Väggar

2. Väggar

Creativo

För att ta bort mögel från väggar finns flera möjliga lösningar:

  • blekmedel utspätt i vatten i förhållandet 1:2;
  • ren väteperoxid;
  • destillerad vit vinäger med en matsked diskmedel.

Tänk på att inte blanda dessa 3 alternativ och att skölja ytan väl innan du går vidare till nästa behandling, om den valda inte har visat sig effektiv.

För att applicera lösningen, använd en sprayflaska och applicera lösningen med en trasa genom att börja från botten, var noga med att inte blöta ytan överdrivet och inte gnugga för hårt. Låt väggen lufttorka och, om fläckar kvarstår, upprepa operationen med en ny lösning.

3. Kakel

3. Kakel

Creativo

Även i det här fallet finns det många lösningar, men det är viktigt att inte blanda de olika kemiska föreningarna, skölj ytan väl innan du applicerar en ny. Här är de möjliga procedurerna:

  • Blekmedel: för att eliminera mögel med blekmedel, du måste späda en del i 16 delar vatten och applicera den med en svamp. För att ta bort mögel från hörn, använd bomullstussar doppade i lösningen. När lösningen har applicerats, låt verka i minst 15 minuter innan du skrubbar med en nylonborste, skölj sedan väl och låt torka. Upprepa operationen om fläckarna kvarstår.
  • 3-10% väteperoxid: mindre irriterande och naturligare än det tidigare botemedlet, det måste användas färskt och outspätt. Spraya det på området som ska behandlas och låt det sitta kvar (det ska börja brusa) i minst 15 minuter innan du skrubbar och sköljer och låter det lufttorka.
  • Destillerad vit vinäger: denna produkt verkar mycket långsammare än de tidigare och rekommenderas därför för små och nybildade fläckar. Spraya den outspädd på ytan och låt den verka i minst en timme innan du skrubbar och sköljer. Om fläckarna kvarstår, ta bort dem med väteperoxid eller utspätt blekmedel med en nylonborste.
  • Bikarbonat eller borax: dessa två medel kan inte permanent eliminera mögel, men de hämmar och bromsar dess tillväxt. Använd dem genom att skapa en pasta med några droppar vatten och sprid ut den direkt på ytan, låt den verka i minst 30 minuter och gnugga med en fuktad borste. Skölj väl och ta bort eventuella kvarvarande fläckar med väteperoxid eller utspätt blekmedel.

Slutliga överväganden

Kom ihåg att mögel kan orsaka andningsbesvär och kemikalier kan irritera huden; det är därför viktigt att alltid arbeta med muskydd, ögonskydd och gummihandskar för att skydda händerna. Se till att rummen alltid är ventilerade genom att hålla fönstren öppna medan du arbetar. Slutligen, kom ihåg att skölja det använda tvättmedlet helt med mycket vatten innan du applicerar ett nytt.

Är du redo att kavla upp ärmarna?

Advertisement