Berg av papper och dokument hemma: gör i ordning med en av dessa 10 fina och effektiva lösningar

av Hilda Maria Morgan

01 April 2023

Berg av papper och dokument hemma: gör i ordning med en av dessa 10 fina och effektiva lösningar
Advertisement

Räkningar, dokument, inkommande post, bruksanvisningar för alla olika enheter vi har hemma, kanske till och med receptböcker, studie- eller arbetsanteckningar: även i den digitala tidsåldern växer hemma hos oss ständigt en stor mängd papper i högar som skapar oordning var de än råkar vara. I de olika rummen i huset där det kan hända att du behöver rota bland pappren vore är det alltså bra att ordna upp dem.

Katalogisering, indelning efter kategori, märkning: det är ett tröttsamt arbete bara i början, men när du skapar ett tydligt system för alla som bor i hemmet blir det ett sätt att sluta stressa och slösa tid på irriterande genomsökningar. Och det blir också lättare att städa och organisera i varje rum. Här kommer några idéer som hjälper dig att hantera röran på ett klokt sätt.

Advertisement

Det mest uppenbara valet, men ändå inte att förakta, är pärmar och mappar (tjocka) som är utformade just för att innehålla många dokument. För alla områden i hemmet som du vill hålla reda på med hjälp av tryckt papper, och alla andra kategorier av dokument som produceras i fasta kvantiteter (månadsvis, årligen, etc.), är denna form av organisation verkligen bekväm.

Du skulle kanske kunna ägna lite tid och uppmärksamhet åt valet av de behållare som är mer raffinerade än andra, eller så kan du dekorera dem själv med etiketter eller överdrag som gör dem finare att se på och mer integrerade i rummets design.

Advertisement

En kombination av lådor och dokumentfack och förvaringslådor kommer också väl till pass. Och även i det här fallet, särskilt om de kommer att vara synliga på öppna hyllor, är det bäst att välja en samordning mellan färger och material.

Om det finns ett hörn dedikerat till ett arbetsrum eller kontor, är det förmodligen bekvämt att dra nytta av utrymmet på väggarna. Det finns många olika typer av fickor och fack att hänga på väggen!

På så sätt kan du också skapa en sorts organisationsstation för hela huset, där du kan förvara dokument och kommunikationer som alla behöver, och kanske till och med en griffeltavla för meddelanden att utbyta med de andra som bor i hemmet!

Dokumentfickorna kan också vara av tyg, och lätta att ta bort utan att behöva göra tusen hål i väggen. De kan också användas för att sortera inkommande post innan den sedan läses, slängs eller arkiveras ordentligt.

Advertisement

För ett trevligt alternativ till kontorsarkivskåp (som kan vara riktigt praktiskt ändå) kan du organisera dig med påsar med zip, väl märkta och placerade i korgar och dekorativa lådor.

De färgade pärmarna kan bli den glada färgklicken i en effektiv och seriös inredning, så som det ofta är på kontor.

Advertisement

En multifunktionell vagn kan bli en dokumenthållare som kan flyttas när det behövs, för att minska belastningen vid behov.

Och om pappren att ställa i ordning är de som används för pyssel eller för att slå in presenter, så kan du även där dra fördel av fickor och fack...

Advertisement

... Eller skapa stationer för pysselhörnan på baksidan av dörrar, inuti garderober eller på en del av väggen, med korgar med mera.

Är du redo för att smakfullt göra i ordning bland alla papper i huset?

Advertisement