Citronsyra i tvättmaskinen: 3 användningssätt för en skinande ren tvätt

av Hilda Maria Morgan

30 Mars 2023

Citronsyra i tvättmaskinen: 3 användningssätt för en skinande ren tvätt
Advertisement

Vissa mer, andra mindre, men alla behöver vi pyssla med tvätten under veckan, och den kontinuerliga användningen av tvättmaskinen leder också till att vi måste underhålla tvättmaskinen med omsorg. Såväl i valet av produkter som vid underhållsinsatser måste vi vara noga med att agera på det bästa sätt. Det finns många användbara föremål på marknaden utformade speciellt för dessa ändamål, men ibland kan vi också kompensera dem med gör det själv-medel.

Bland de lättillgängliga ingredienserna av naturligt ursprung som kommer väl till pass under dessa omständigheter finns citronsyra. Det är en produkt som avfettar och verkar mot kalksten och används ofta i en mängd hushållsrengöringsprodukter. Alltså även i produkter man kan köpa, där det ibland anges med förkortningar (till exempel E330 i Europa). Det är ett giltigt substitut för vit vinäger (som, även om det är av naturligt ursprung, och som används i livsmedelssektorn, förorenar mer), och kan användas på olika sätt för utmärkta tvättresultat. Låt oss titta på några av dem nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

För mjukare kläder

Citronsyra fungerar utmärkt som mjukmedel, eftersom den lyckas eliminera resterna som samlas mellan fibrerna i tygerna när man använder mycket alkaliska tvättmedel. I det här fallet är det bättre att lägga till det efter huvudtvätten, dvs före den sista sköljningen.

För en mer koncentrerad formel, späd 200 gram citronsyra i 800 ml vatten. För en mildare (rekommenderas), använd 150 gram i en liter vatten. I båda fallen kan du lägga till några droppar av en eterisk olja: citron, lavendel eller mynta passar bra tillsammans med den naturliga lukten av citronsyra.

Mot kalk

I hem där vattnet är mycket hårt är ett sätt att eliminera kalkavlagringar att lägga till citronsyra då och då under tvätten. Men var noga så att du inte gör det för ofta: som i fallet med vit vinäger riskerar du faktiskt att förstöra gummidelarna. Om du föredrar metoden med att köra tomma tvättar, gör det en gång i månaden med ett glas citronsyra som fördelas mellan tvättmaskinen och tvättmedelsfacket, och sätt på ett tvättprogram på en hög temperatur.

Förtvätt av envisa fläckar

När du märker envisa fläckar på dina kläder och du vill se till att din tvättmaskin fungerar som bäst, förbehandla kläderna med citronsyra.

1.       Fyll en balja med varmt vatten.

2.       Tillsätt citronsyran: tänk på att det behövs 100 gram för varje liter vatten som används.

3.       Lägg i kläderna som ska tvättas.

4.       Låt dem dra i 12 timmar (eller tills fläcken bleknar).

5.       Flytta då och då runt kläderna och försök att försiktigt gnugga den del som drabbats av fläcken.

6.       Skölj, krama ur och fortsätt sedan med en vanlig tvätt.

Det är definitivt värt att ha lite citronsyra hemma!

Advertisement