Myror i köket: 3 metoder för att hålla dem borta från hemmet

av Hilda Maria Morgan

29 Mars 2023

Myror i köket: 3 metoder för att hålla dem borta från hemmet
Advertisement

Att lägga märke till några myror som vandrar runt i köket är något som kan hända vem som helst, och det kan till och med hända ganska ofta. Om det handlar om några enstaka myror, eller att vi ser dem sporadiskt, så finns det inget att oroa sig för. Men om vi inser att det finns ett riktigt följe av myror som går fram och tillbaka, då betyder det att vi börjar få ett angrepp. Innan det blir värre kan du vidta några förebyggande åtgärder för att hålla dem borta från ditt hem.

Faktum är att det finns en rad försiktighetsåtgärder som hjälper för att undvika en liknande händelse, och metoder för att bli av med myror om de redan finns i huset.

Advertisement
DonoMonkey/Reddit

DonoMonkey/Reddit

Varför får vi myror i huset? Det kan finnas många anledningar, och det beror också på typen av myror och årstid. Mestadels är dock en vanlig situation hos många av angreppen närvaron av lättillgänglig mat, eller till och med matrester.

Faktum är att vi ofta lägger märke till dem runt skafferiet och varhelst det finns smulor och rester från några måltider, speciellt på sommaren. Faktum är att när man tänker på det, ibland även när man har en picknick eller till och med en enkel lunch i trädgården eller utomhus, kommer det efter en stund några myror som börjar våga sig närma sig maten... Och ibland kommer det många tillsammans.

Även maten i köket lockar dem, så det första du bör göra är att förstå var de kommer ifrån

1.       Observera var de flesta går och fokusera på de som bär mat.

2.       Följ dem, försök förstå var de fick sin mat ifrån, och observera sedan vart de går med den: på så sätt kommer du att upptäcka vad de kommer in i huset. Det är där du måste agera för att hindra andra från att komma in.

3.       Fortsätt observationen för att förstå var boet är, vilket ofta är utanför huset, men inte alltid.

Det kan därför räcka med att blockera inträdet för andra myror och eliminera de som redan finns, eller så kan man bli tvungen att göra sig av med ett bo. I det andra fallet är det bättre att konsultera någon professionell.

Advertisement

Naturliga avvärjande medel mot myror

Naturliga avvärjande medel mot myror

Lizardbreath/Reddit

Det finns många insekticider, i olika former, mot myror: de är giftiga, särskilt om det finns barn eller husdjur i huset så är det bättre att inte ta risken. Alternativt kan du använda:

  • Vit vinäger: den starka lukten är obehaglig för myror och andra insekter. Och den lyckas också radera feromonspåret som hjälper dem att hitta till maten och till boet. Blanda lika delar vatten och vit vinäger i en sprayflaska och spraya längs myrornas väg, speciellt på vardera sidan av ingångspunkten.
  • Peppar: detta har också en stark lukt som fungerar avskräckande. Strö det runt ingången, runt om i matförråd och var som helst du ser dessa djur.
  • Diatomacéjord av livsmedelskvalitet: detta pulver tillverkat av fossiliserade alger är dödligt för insekter, eftersom det angriper deras exoskelett. Använd det i områden där myror rör sig, men där barn eller djur inte lätt kan nå det.

Generellt sett är alltså den bästa förebyggande åtgärden för att undvika att få oönskade gäster till huset att förvara mat, även lös, i lämpliga behållare inne i skafferiet, och att undvika att lämna mat för länge ute på de olika kökshyllorna, och ständigt rengöra smulor och rester!

Advertisement