SOS vita skor: metoderna för att rengöra dem och få dem att se ut som nya igen

av Hilda Maria Morgan

31 Mars 2023

SOS vita skor: metoderna för att rengöra dem och få dem att se ut som nya igen
Advertisement

Det finns klädkombinationer som inte skulle ha samma effekt utan vita gympaskor som kompletterar dem: de är ett riktigt wild card i garderoben, ett måste. Oavsett om de är i tyg, läder eller konstläder, eleganta eller mer rent sportiga, så är det alltid bra att ha ett par sneakers, de kan verkligen kombineras med ett oändligt antal olika utseenden och stilar.

Men de har också nackdelen att de snabbt blir smutsiga: damm eller jord på gatan, vattendroppar, gnidning av sulan mot någon yta eller enstaka stötar från andra fotgängare är alla andra vanliga händelser som lämnar märken på de olika skodelarna. De nedre kanterna blir först smutsiga, men inte heller ovandelen är helt fri från risk för fläckar eller gloria. Mycket ofta är det dock möjligt att återställa vitheten hos dina favoritskor med några ad hoc-ingrepp. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Tygskor eller med mesh-inlägg

De kan tvättas i tvättmaskinen, såväl som de som inte har inlägg och detaljer i läder/imiterat läder, men det är också obestridligt att detta utsätter varje sko för större påfrestningar, vilket ofta gör att de olika delarna går isär. Alternativt, prova detta: utrusta dig med

  • Tandborste
  • Diskmedel eller ett milt tvättmedel
  • Mikrofiberdukar
  • Blekningsmedel
  • Magiskt suddgummi

1.       Ta bort skosnörena.

2.       Borsta bort det mesta av smutsen.

3.       Häll varmt vatten och några droppar diskmedel i en skål. Om du vill kan du även tillsätta några droppar blekmedel.

4.       Doppa mikrofiberduken och vrid ur den väl, för den över de delar som ska tvättas (kom ihåg att använda handskar, speciellt om du använder blekmedel).

5.       Skrubba med tandborsten speciellt på de svåra punkterna.

6.       För gummikanter och detaljer i gummi, använd det magiska suddgummit. Detta ska alltid blötas upp och kramas ur innan det gnuggas för att radera märkena på skorna.

7.       Se till att det inte finns några tvålrester på ovandelen genom att skölja/badda med en ren, fuktig mikrofiberduk.

8.       Handtvätta skosnörena med tvål (och eventuellt lite blekmedel).

9.       Låt allt lufttorka. Du kan också fylla skorna med tidningspapper eller liknande papper för att absorbera den inre fukten först och för att inte förstöra formen på skon.

Skor i läder eller konstläder

Dessa går inte att tvätta i tvättmaskinen. Du kommer istället att behöva

  • Läderrengöringsmedel. Alternativt ett milt diskmedel (eller Marseille-tvål).
  • Skoborste
  • Mikrofiberdukar

1.       Även i detta fall, ta bort skosnörena och borsta sedan väl för att ta bort smuts och damm.

2.       Med hjälp av en ren mikrofiberduk, fördela produkten på skorna och rengör genom att gnugga försiktigt. Du kan också använda speciella borstar med mjuka borst.

3.       Fukta en annan mjuk mikrofiberduk och ta bort allt överflöde av produkt.

4.       Använd omedelbart en tredje mikrofiberduk för att torka.

För kanterna på sulan, om de är i gummi, kan du alltid använda dig av ett magiskt suddgummi. Alternativt en pasta av vatten och bikarbonat som du gnuggar med en gammal tandborste.

Är du redo att få dina skor att se ut som nya igen?

Advertisement