Användbara tips för ett ständigt blankt och rent diskställ

av Hilda Maria Morgan

28 Mars 2023

Användbara tips för ett ständigt blankt och rent diskställ
Advertisement

Diskstället är ett mycket användbart redskap i våra kök, eftersom det gör att vi kan förvara disk, glas och redskap utan att nödvändigtvis torka dem efter varje tvätt. Detta resulterar i en avsevärd tidsbesparing vid städning av köket efter maten, oavsett om vi diskar för hand eller använder diskmaskinen.

Kontinuerlig kontakt med vatten medför dock också behovet av att rengöra detta användbara redskap ofta, på grund av ansamling av fläckar och kalkavlagringar, som är mycket synliga och irriterande, särskilt på modeller i metall. Så hur kan vi se till att vårt diskställ alltid är rent och blankt?

Nedan föreslår vi några mycket effektiva naturliga hjälpmedel för utmärkta resultat.

Advertisement
Creativo

Creativo

Först och främst rekommenderar vi att du tar isär diskstället för att tvätta det, för att enkelt nå alla dess delar och se till att de blir helt rena och blanka. Denna operation kommer också att göra det efterföljande torkningssteget enklare, diskstället bör vara helt torrt innan det sätts upp och används igen, detta säkerställer en längre rengöringslivslängd och undviker bildning av mögel och rost.

Vi kommer nu att förklara hur man rengör de olika diskställen, beroende på vilket material de är gjorda av:

  • Diskställ i trä: det är den svåraste typen att rengöra, på grund av materialets känslighet och porositet. Vi föreslår att du förbereder en lösning av vatten och vit vinäger i lika delar och sprayar den direkt på ytan och låter den verka i cirka 30 minuter. Den här typen av diskställ måste torkas till perfektion, eftersom det annars är väldigt lätt för mögel att slå rot; vi råder dig därför att låta det lufttorka, helst under direkt solljus, vilket bidrar till att förebygga mögelbildning.
  • Diskställ i metall: i det här fallet är den största risken rost, som också lätt kan undvikas med noggrann torkning. Du kan rengöra detta diskställ dagligen med en icke slipande svamp och lite diskmedel, men för en noggrannare rengöring är det bättre att förlita sig på bikarbonat. Skapa en tjock pasta genom att blanda bikarbonat med varmt vatten och sprid ut det på hela ytan med cirkulära rörelser. Låt verka i 30 minuter och skölj sedan av med mycket vatten. I händelse av envis smuts, tillsätt också vit vinäger, vilket hjälper till att ta bort de svåraste beläggningarna. Torka omedelbart med en mjuk trasa.
  • Diskställ i plast: diskställ i plast har också en porös yta, så de tenderar att samla på sig mycket smuts, som är svårt att få bort. Vi råder dig därför att kombinera bikarbonatets rengöringsverkan med citronsaftens desinficerande verkan. Strö ytan med bikarbonat och gnid med en halv citron, låt sedan verka i cirka 30 minuter. Vid mycket envis smuts, skrubba med en borste. Skölj och torka omedelbart.

Vad har du för diskställ? Hur brukar du rengöra det?

Advertisement