7 naturliga alternativ till luftfräschare för ett väldoftande hem

av Hilda Maria Morgan

01 April 2023

7 naturliga alternativ till luftfräschare för ett väldoftande hem
Advertisement

Vi är alla överens om att ett behagligt doftande hem är mer välkomnande och trevligare att bo i och besöka än ett hem som ständigt genomsyras av dåliga lukter, men de luftfräschare som finns på marknaden idag är ofta mycket starka och kan vara irriterande, särskilt för känsliga personer eller med ett högt utvecklat luktsinne.

Det finns dock många sätt att göra vårt hem till en välkomnande och väldoftande plats utan att använda luftfräschare, både genom att förhindra dålig lukt eller eliminera dem, och genom att använda naturliga produkter som är mindre påträngande än kemiska och kommersiella motsvarigheter.

Nedan föreslår vi 7 alternativ till luftfräshare tack vare vilka ditt hem alltid kommer att lukta gott.

Advertisement

1. Bort med de dåliga lukterna

1. Bort med de dåliga lukterna

Creativo

Det första steget för att alltid ha en god lukt i huset är att eliminera allt som är luktar dåligt. För detta ändamål är det därför viktigt att vädra alla rum ordentligt dagligen, särskilt efter tillagning av mat, för att säkerställa att luftväxlingen ger en fläkt av friskhet in i hemmet. Även på vintern är det viktigt att vädra minst 15 minuter om dagen med öppna fönster, för att säkerställa att luften inte bara är fri från dålig lukt, utan också blir hälsosammare. Utför denna operation helst på morgonen för att minimera värmeförlust och ge rummen tid att värmas upp under dygnets varmaste timmar.

Speciellt om du bor i stadskärnor, på högtrafikerade vägar eller nära industrianläggningar, kan du också utvärdera inköp av luftrenare, som inte bara hjälper dig att eliminera de mest ihållande dåliga lukterna, utan också tar bort eventuella allergener och föroreningar.

Advertisement

2. Bikarbonat

2. Bikarbonat

Creativo

En annan utmärkt metod för att eliminera dålig lukt är användningen av natriumbikarbonat, särskilt i små och slutna miljöer. Om det är användbart att hålla en skål med detta mångsidiga pulver i varje rum i huset, kommer de bästa resultaten att uppnås genom att agera på ursprunget till dålig lukt. Grönt ljus alltså för bikarbonat inuti kylskåp, skohyllor, garderober och klädkammare utan fönster, utöver dess användning för hushållsstädning.

Dessutom, genom att strö bikarbonat på mattor och madrasser innan du dammsuger dem, kommer du att förbättra rengöringen av dessa inredningstillbehör och då dessutom fräscha upp luften.

Om du vill kan du även tillsätta några droppar eterisk olja eller hackade eller pulveriserade örter eller kryddor i skålarna med bikarbonat för att sprida doften i rummet.

3. Städrutin

3. Städrutin

Creativo

När den dåliga lukten har eliminerats är det viktigt att förebygga nybildning så gott det går. Om det finns situationer som helt enkelt inte kan undvikas, till exempel vid matlagning, kan respekt för en rigorös rengöringsrutin hjälpa oss att behålla friskheten i luften mellan våra husväggar under längre tid.

Sopor spelar också en avgörande roll i detta fall. Byt regelbundet soppåsar, var särskilt uppmärksam på komposten som lätt kan tappa vätska vid nedbrytning, och se till att du alltid förvarar den i tätt tillslutna och ofta rengjorda behållare.

Slutligen, särskilt i mycket fuktiga områden och i gamla hus, är det mycket lätt att stillastående luftfuktighet utvecklar en lukt av fukt och mögel. För att förhindra detta är det viktigt att insistera mer med vädring och se till att alla ytor alltid är så torra som möjligt.

4. Inred med växter

4. Inred med växter

Creativo

Krukväxter gör inte bara våra hem vackrare, de hjälper också till att hålla luften renare. Många arter kan faktiskt ta bort förorenande ämnen och om vi väljer att odla doftande växter som eukalyptus eller lavendel eller blommor kommer de också att sprida sin behagliga doft i våra rum.

Var bara uppmärksam på bevattningen: förutom att orsaka obehag för dina gröna vänner, om du vattnar överdrivet kan det leda till utveckling av mögel och obehagliga lukt!

5. Eteriska oljor

5. Eteriska oljor

Creativo

Eteriska oljor är utmärkta naturliga ingredienser för att parfymera våra hem. Du kan hälla i någon droppe i elementens luftfuktare på vintern eller använda en doftspridare eller till och med hälla några droppar på lite bikarbonat och ställa det i ett hörn av rummet.

Du kan också göra ett doftrengöringsmedel och desinfektionsmedel för de olika ytorna i hemmet genom att hälla några droppar eterisk olja i en sprayflaska som innehåller vit vinäger. Din städning kommer att lämna en ljuvligt god doft efter sig!

Advertisement

6. Naturliga parfymörer

6. Naturliga parfymörer

Creativo

Det finns också ett antal naturliga alternativ till kommersiella luftfräschare. Du kan hitta dem färdiga på marknaden eller förbereda dem själv med eterisk olja eller en blandning av vegetabilisk olja eller alkohol för att användas som spray eller i en vas med pinnar som sprider doften.

Eller så kan du använda doftljus, välj de som är gjorda med naturliga ingredienser eller gör doftljus själv med kryddor, citrusfrukter och eteriska oljor.

Slutligen kan även påsar med kryddor, citrusskal, örter och blommor hjälpa dig att sprida en läcker doft i miljön, särskilt i mycket små rum som badrum, förråd och garderober.

7. Användning av starka produkter

7. Användning av starka produkter

Creativo

Om du verkligen inte kan låta bli att ta till doftande tvättmedel eller deodoranter kan du välja naturliga alternativ, som oftast har mindre intensiva lukter. Eller så kan du använda dem i små doser genom att öppna fönstren under användningen, för att minska deras påverkan. Slutligen är det bäst att undvika produkter med blekmedel eller kemiska parfymer.

Vilken metod föredrar du att parfymera ditt hem?

Advertisement