Kanter till rabatterna: 10 användbara förslag

av Hilda Maria Morgan

27 Mars 2023

Kanter till rabatterna: 10 användbara förslag
Advertisement

När det kommer till rabatter är det utan tvekan gröna buskar och blommande mattor som utför det mesta av jobbet, men ofta är det just kanterna som förstör en annars perfekt trädgård, kanten är ett grundläggande element i varje rabatt eftersom de låter dig skilja den från resten av trädgården genom att den håller inom sin gräns allt kompostmaterial och lämna ogräset utanför.

Det finns många möjligheter att skapa rabatter, både kommersiellt tillgängliga och färdiga att använda och göra det själv. Nedan föreslår vi 10 lösningar för att skapa underbara bårder för att på bästa sätt förfina din trädgård.

Advertisement

1. Låtsasstenar

Om du letar efter en färdig lösning med ett naturligt utseende, kan låtsasstenar vara något för dig. Det är stenar gjorda av konstgjort harts och utrustade med spikar för att hålla dem på plats i marken, de går att köpa i kit och man får lätt ner dem i jorden med hjälp bara av en hammare. Deras neutrala färg passar till alla växter eller blommor.

Advertisement

2. Vertikala träbitar

Om effekten du vill uppnå ska vara riktigt naturlig och slumpmässig, ta bara några träbitar och stick ner dem vertikalt i marken runt om din rabatt. Växterna och blommorna kommer att se ut som att de växer ut ur träbitarna.

3. Vågig metall

Om du älskar den industriella stilen kommer vågig metall låta dig att skapa den i dina rabatter. Oavsett om du har några metallbitar att återvinna från ett gammalt projekt eller om du bestämmer dig för att köpa det specifikt för ändamålet, är det väldigt enkelt att placera ner det i jorden runt dina rabatter. De kommer att se fantastiska ut.

4. Bevattningsrör

På tal om kreativ återvinning, säkerligen har du några gamla oanvändbara bevattningsrör någonstans i garaget eller källaren. Innan du kastar dem i soporna, fråga dig själv om de skulle kunna återanvändas i någon av dina rabatter. Allt du behöver är pinnar i metall eller trä att vira runt dem och de kommer genast att göra din trädgård vackrare.

5. Terrakottakrukor

Om du har många terrakottakrukor och inte vet vad du ska göra med dem, kan du lägga dem horisontellt på ett överlappande vis och fästa dem i marken för att hålla dina rabatter separerad från resten av trädgården.

Advertisement

6. Stenar

Om du älskar enkelhet kan du begränsa dig till att ha stenar runt din rabatt för att avgränsa den. Det är roligt att gå och samla dem på en avkopplande promenad.

7. Däck

Begagnade däck är alltid en irriterande kvarleva från de gamla årstiderna. Varför inte ge dem nytt liv som bårder? Du kan använda dem som de är eller måla dem som du vill, de kommer att bli spektakulära.

Advertisement

8. Metallbård

Vad sägs om en elegant metallbård? Enkla eller dekorerade, de finns i olika former och storlekar på marknaden, de är lätta att fixera i marken och är perfekta för alla blomster- eller växtrabatter, stora som små.

9. Tegel

Tegelstenar är också perfekta för att göra vackra bårder. De kommer att ge din rabatt ett otroligt prydligt utseende.

Advertisement