Måla om husets väggar med en kombination av färger: 10 möjliga val

av Hilda Maria Morgan

26 Mars 2023

Måla om husets väggar med en kombination av färger: 10 möjliga val
Advertisement

Färgernaväggarna representerar ett fundamentalt viktigt element när man inreder ett hus. Valet av färg är faktiskt användbart för att skapa rätt atmosfär och göra miljön mer behaglig, bidra till att förstärka ljuset och utrymmena, samt ge hemmiljön den första känslan av personlighet.

Genom att göra ett misstag i detta beslut kan du riskera att gå miste av ljuset i en miljö eller ytterligare minska ett redan trångt utrymme eller omvänt göra ett redan mycket stort rum ännu större. Allt detta kan leda till en konstant känsla av obehag, som negativt påverkar de som bor i hemmet men även gästernas humör.

Nedan listar vi kriterierna för att välja rätt kombination, och föreslår också 10 möjliga kombinationer.

Advertisement

Urvalskriterier

För att välja den lämpligaste färgen till dina väggar är det bra att tänka på några viktiga element:

  • golv: det finns många typer av golv, som också kännetecknas av färg, och det är viktigt att ha detta i åtanke när du väljer färg på väggarna, eftersom de två nyanserna kommer att behöva samexistera under lång tid;
  • solljus: exponering för solljus är också en nyckelfaktor för att välja den mest lämpliga färgen till väggarna, vilket kan hjälpa eller bestraffa dåligt upplysta eller små rum.
  • möbler: om möblerna redan finns är det viktigt att färgen på väggarna matchar den på möblerna, vice versa måste du ta hänsyn till färgen på väggarna när du väljer möbler.
  • psykologi: det är bra att komma ihåg att färger har förmågan att påverka vårt humör.
  • personlig smak: kom dock alltid ihåg att din personliga smak är komponenten som gör det slutliga avgörandet för alla beslut när det gäller heminredning och dekorationer. Det är du som kommer att tillbringa större delen av dina dagar i huset, så det är viktigt att du tycker om det!

Advertisement

1. Ljusa färger i små rum

För att ge djup till ett litet rum, välj ljusa färger som ger ljusstyrka, vilket gör rummet visuellt rymligare.

2. Kreativt vardagsrum

Om du vill stimulera kreativiteten i ditt vardagsrum, välj istället starkare färger som en intensiv blå. Men var uppmärksam på ljusstyrkan: detta val är endast lämpligt för mycket ljusa miljöer, som inte kommer att påverkas av den mörka tonen.

3. Pastellkök

För köksväggarna är de idealiska färgerna pastellfärger, som dekorerar utan att tröttna ut och anpassar sig väl till de flesta möbler.

4. Färgstarka färger

Men om köket är ditt rike, där du ger fritt spelrum åt din kreativitet, eller om du vill förstärka vita eller mycket ljusa möbler, kan du även våga dig på starkare eller mörkare färger.

Advertisement

5. Neutrala färger

En kombination av neutrala färger, som grått och vitt, kommer att bidra till att framhäva ett golv och andra inredningselement, vilket ger en känsla av elegans till hela miljön.

6. Sovrum

Det är att föredra avkopplande färger som grönt till sovrummet, kanske genom att måla en enda vägg i kontrast till de andra vita väggarna.

Advertisement

7. Barnkammaren

Till barnkammaren kan du välja gladare färger, men genom att fortfarande hålla dig till avkopplande nyanser som ljusblått eller blått. En utmärkt idé är att ta upp färgen hos inredningstillbehören på väggarna, eller att framhäva vita möbler med hjälp av en klarblå eller grön vägg.

8. Badrummet

När du väljer färger till badrummet, låt dig styras av utrymmet: om rummet är väldigt litet och mörkt, speciellt om badrummet är utan fönster, välj ljusa färger som ger ljus och djup till miljön.

Advertisement

9. Kontrasterande färger

Omväxlande kontrasterande färger är också ett bra sätt att dekorera med hjälp av väggar. Gult, till exempel, lämpar sig väl för att växla både med andra varma men färgstarkare färger, som orange eller rött, och med kalla färger, som grönt eller blått.

10. Rosa och grått

Slutligen, även de olika nyanserna av rosa är lämpliga för att dekorera väggarna, vilket ger ett elegant och rent utseende till miljön. Denna färg är till exempel särskilt lämplig att kombinera med en mörk kontrastvägg, som grått.

Hur har du målat väggarna i ditt hus?

Advertisement