6 vårstädningar för att möta sommaren på bästa sätt

av Hilda Maria Morgan

25 Mars 2023

6 vårstädningar för att möta sommaren på bästa sätt
Advertisement

För många sammanfaller vårens ankomst med den traditionella noggranna storstädningen av olika delar av huset, för att fräscha upp hemmet, lite som om en ny livscykel skulle börja om varje vår, efter vintervilan. Då är det en hel rad föremål som vi använt de senaste månaderna som börjar läggas undan med omsorg i väntan på följande höst. Och så är det allt det där som bara används under sommaren som ska tas fram och förberedas.

Så samtidigt som man ägnar sig åt husets olika ytor, så passar man också på att utföra någon typ av städning som i allmänhet skjuts upp. Nedan visar vi dig 6 rengöringar att komma ihåg när du gör storstädningen på våren.

Advertisement

Sängbord och lådor att rensa ut

Sängbord och lådor att rensa ut

der_logiker /Reddit

Om garderoberna och klädkammarna genomgår säsongsväxling bör vi inte glömma lådorna där vi lägger allt möjligt, och även sängborden. Vi använder dem året om och gör aldrig i ordning dem, så efter år och år samlar vi på oss en mängd föremål där i som vi till slut inte längre behöver. Det bästa är att beväpna sig med tålamod, soppåsar och göra en bra sortering.

Advertisement

Redo att grilla igen

Redo att grilla igen

brentiford/Reddit

Vid bra väder vill man vara utomhus och laga maten på grillen, alltså bör man förbereda grillgallren som blivit smutsiga och rostiga med tiden. Järnborstar, vit vinäger eller citronsaft, och eldslågorna kommer att vara dina bästa hjälpmedel för en grill som är redo att slå lågor om sig!

Eldstäder och kaminer får vila

Eldstäder och kaminer får vila

313shorty/Reddit

När det inte längre finns någon risk för att temperaturen sjunker för lågt är det dags att noggrant rengöra kaminer och eldstäder. Beroende på modell finns det olika metoder och produkter att använda, men det viktiga är att ta bort alla rörliga delar, tvätta dem noggrant, och glöm inte rökkanalerna, så att du inte behöver kämpa när kylan återkommer!

Soptunnor

Soptunnor

freebytes/Reddit

De små hinkarna till sopporna i köket och badrummet kanske städas ganska ofta, men de större, som de du lägger soporna som ska återvinnas i, de du använder i trädgården och alla möjliga liknande sopkärl, förtjänar ändå att rengöras då och då. Och den här tiden på året är perfekt. Beväpna dig med dina favoritavfettningsmedel (du kan också använda blekmedelsbaserade eller använda hemgjorda medel), för att desinficera och deodorisera ordentligt. Och låt det helst inte gå för mycket tid innan nästa omgång.

Kryddburkar med mera

Kryddburkar med mera

Creativo

Om du förvarar dina kryddor på hyllor och inte instängda i skåp är det lätt hänt att både hyllorna och alla burkar blir riktigt smutsiga och vi inser det ofta för sent. Detsamma gäller för flaskor med smaksättare som olja och vinäger, och även burkar med salt, socker och liknande. Ta hand om alla med lämpliga avfettningsprodukter, speciellt om de står nära spisen.

Advertisement

Dammsugaren

Dammsugaren

schrodCATntDED/Reddit

Om det var ett tag sedan du rengjorde din dammsugare ordentligt är det dags att göra det: beroende på modell kan du enkelt plocka isär vissa delar, och ta hand om varje vrå och invändiga delar noggrant. Undvik eventuellt produkter som är mycket aggressiva mot ömtåliga material som plast och gummi, och tveka inte att använda några droppar (två eller tre) av en eterisk olja som tea tree-olja för att behagligt deodorisera apparaten.

Hur ofta städar du vanligtvis?

Advertisement