Invasion av nyckelpigor: 7 naturliga metoder för att hålla dem borta från hemmet

av Hilda Maria Morgan

23 Mars 2023

Invasion av nyckelpigor: 7 naturliga metoder för att hålla dem borta från hemmet
Advertisement

Om insekter i allmänhet inte är särskilt populära, och faktiskt ofta orsakar rädsla eller avsky, är nyckelpigor bland de få som de flesta tycker om. Med sitt otvetydiga utseende, röda med svarta prickar, är det roligt att upptäcka dem på något blad i trädgården eller på balkongen. De anses till och med vara lyckobringande kryp, och du kommer säkert att ha sett dem i form av smycken, accessoarer eller som ett dekorativt motiv på kläder och ett oändligt antal andra föremål. De kan till och med vara huvudpersonerna i många teckningar som barnen gjort.

Vanligtvis betraktas de därför inte på ett negativt sätt, och det med rätta, men med uppmärksamhet: även om de inte skapar problem i trädgården – de kan snarare visa sig vara en fördelaktig närvaro där – så kan det hända att de bestämmer sig för att angripa huset. Och i så fall kan du behöva använda dig av någon metod för att bli av med dem.

Advertisement
Rozilla5150/Reddit

Rozilla5150/Reddit

Om du märker några ute i det fria, oavsett om det är i trädgården eller på balkongen, ta inte bort dem. Dessa dyrbara små djur är i själva verket naturliga rovdjur av en hel rad parasiter och insekter som är skadliga för växter. De livnär sig på larverna och mindre insekter, så de blir en form av naturlig bekämpning som kan hjälpa oss att inte behöva ta till bekämpningsmedel, som ofta är skadliga för växterna och andra nyttiga insekter.

Nyckelpigor är till exempel bland djuren som köps (tillsammans med nätvingar) just för att bekämpa förekomsten av sköldlöss!

Advertisement

Hur man håller nyckelpigor borta från hemmet

Hur man håller nyckelpigor borta från hemmet

confusedcertainty/Reddit

Någon gång ibland händer det dock att nyckelpigor dyker upp, i stora mängder, inne i huset. De tar sig vanligtvis in på vintern, för att söka skydd när de övervintrar (det finns arter som gör det), och de kan föröka sig mycket snabbt.

Eftersom det rör sig om insekter som dock kan vara värdefulla av de skäl som angetts ovan vore det att föredra att kontakta experter inom branschen, innan du ger dig på dem vore det bäst att kontakta de som arbetar som återförsäljare av dessa och andra typer av insekter för en helt organisk skadegörare kontroll (de går att hitta om du söker online eller kanske genom att fråga på ett trädgårdscenter eller någon plantskola).

Annars kan du prova dessa metoder:

  • Använd en ljusfälla: det finns olika på marknaden, eller så kan de också byggas med gör-det-själv, av en plastflaska, en glödlampa och inte mycket annat. Med dessa fällor kommer du att locka in alla nyckelpigor i en behållare, och sedan kan du släppa ut dem utomhus där de kommer att vara till stor hjälp.
  • Om de inte är alltför många, och är koncentrerade på ett ställe, ta på dig handskar och ta ett ganska styvt papper och en sopskyffel. Försök försiktigt att flytta på dem alla på sopskyffeln och släpp ut dem utomhus. På samma sätt kan du försöka placera dem i en behållare med lock. Vissa kommer att flyga iväg, men du kommer att lyckas plocka bort många.
  • Dammsugare: det är förvisso en mindre snäll metod, men du kanske fortfarande kan släppa ut en del av dem utomhus sedan.

Avstötande medel

Avstötande medel

Venciczech/Reddit

Bland de naturliga metoderna för att hålla nyckelpigor borta från ditt hem har vi:

  • Krysantemum: om de planteras nära ingångspunkterna (tex gamla fönsterkarmar och liknande) kan de också fungera som ett avstötande medel mot andra oönskade insekter.
  • Eteriska oljor (lavendel, citron, citronella): lägg till dem i produkterna du använder för att tvätta husets olika ytor, särskilt nära dörrar och fönster, eller förbered hemgjorda sprayer att spraya då och då.
  • Kryddnejlika eller lagerblad: dessa växter har också obehagliga lukter för nyckelpigorna precis som för många andra insekter, så gör det själv-medel baserade på dessa ingredienser kommer att vara användbara hjälpmedel för att stöta bort dem.

Har du någonsin haft jättemånga nyckelpigor i ditt hem?

Advertisement