6 livsmedel du aldrig bör vakuumförpacka

av Hilda Maria Morgan

22 Mars 2023

6 livsmedel du aldrig bör vakuumförpacka
Advertisement

Efter uppfinningen av kylskåp och frys, är definitivt nästa steg som hjälper många av oss att bevara maten längre, vakuumförpackningar. Att tillgripa dem gör det faktiskt möjligt för oss att hålla maten färsk längre än när vi bara ställer in den i kylen, och om vi sedan fryser in dem finns den ytterligare fördelen att man får plats med många fler livsmedel, eftersom vakuumet kraftigt minskar matförpackningarnas volym.

Vi kan därför använda oss av denna teknik varje gång vi handlar, för att vi inte ska behöva göra det så ofta och kunna hantera vår ekonomi och tid på ett bättre sätt. Allt du behöver är en vakuumförpackningsmaskin, det går att hitta något för alla smaker och plånböcker. Men när kan vi inte ta till vakuumpackning? Här är några livsmedel som inte ska förvaras på detta sätt.

Advertisement
Reddit

Reddit

  • Vitmögelost: vissa mellanlagrade ostar, de med en mjuk konsistens som har det typiska vitaktiga och lätt ludna yttre skiktet (som den välkända brien, och de många toma-ostarna från flera länder), ska inte placeras i vakuumförpackade förpackningar. Det förstör konsistensen och smaken. För dem behöver du ostpapper, som gör att de kan bevaras i en vecka utan problem, speciellt om de inte är uppdelade i för stora portioner. Det viktiga är att täcka den inre mjuka delen av osten, så att den inte torkar i kontakt med luften.
  • Färska ostar: det är bäst att inte vakuumförpacka även mycket färska och olagrade ostar (som är fuktiga, mjuka och krämiga – från mozzarella till ricotta, och många andra). Dessa bör konsumeras snabbt, vanligtvis inom högst 2-4 dagar.
  • Färsk svamp: man skulle inte tro det, men svamp förstörs snabbare om den vakuumförpackas. Då är det bättre att förvara dem i kylen och konsumera dem snabbt. Svamp kan dock frysas, även om den då bara kan ätas tillagad, och i synnerhet bör den tillagas när de fortfarande är fryst.
  • Färska bananer: om du av en slump har fått över bananer som du inte vill ska bli dåliga innan du hinner äta dem är tyvärr inte vakuumförpackning lösningen, de ruttnar liksom svamp snabbt i miljöer utan syre.
  • Hela äpplen: äpplen kan vakuumförpackas, men bara om de skivas och man sprider ut citronsaft på dem, vilket gör att de bevaras bättre.
  • Lök och vitlök: som i fallet med svamp kan dessa rotsaker, när de väl är vakuumförpackade, påverkas av tillväxt av bakterier med medföljande allvarliga hälsorisker. Det är bäst att förvara dem utomhus tills de är skurna (eller skalade) och sedan använda dem inom en dag eller två.

Kallskuret, lagrade ostar, vissa typer av kött och färsk fisk kan däremot vakuumförpackas. Hur ofta använder du vakuumförpackningar för dina liv

Advertisement