Ta reda på hur du beskär fikonträd för att få rikligt med och välsmakande frukt

av Hilda Maria Morgan

15 Maj 2023

Ta reda på hur du beskär fikonträd för att få rikligt med och välsmakande frukt
Advertisement

Ett fikonträd (Ficus carica L.) är ett utmärkt komplement till många trädgårdar: de är tåliga, långlivade och motståndskraftiga växter som inte blir lika höga som vissa höga barrträd, utan snarare tenderar att ta formen av en mycket stor buske, eftersom den producerar basala rötter underifrån. De kräver inte särskilt mycket skötsel, men just för att de växer ganska kraftigt blir det ibland nödvändigt att hålla tillbaka deras tillväxt, speciellt om utrymmet som finns är begränsat.

Som med alla fruktplantor är det dock tillrådligt att beskära med försiktighet, för att inte äventyra växtens produktivitet eller äventyra dess hälsa. Nedan presenterar vi några användbara råd för att beskära fikonträdet för att få rikligt med och välsmakande frukter.

Advertisement
Red4Arsenal/Reddit

Red4Arsenal/Reddit

Faktum är att träd ofta reagerar dåligt på beskärning, men fikonträdet, som tur är för många av oss, klarar sig bra även om vi ingriper varje år. Förutsatt att du inte överdriver och gör det vid rätt tidpunkt.

Den bästa tiden att beskära är på vintern, då växten är i vegetativ vila. Men några förtydliganden behövs:

  • Du måste vänta tills fikonträdet har vuxit tillräckligt, så beskär det inte de första två åren.
  • När man vill göra de första beskärningarna, generellt mer ingripande, för att ge form åt plantan, kan man till och med minska höjden till hälften så att plantan skapar en mer robust stam och även förstärker rotsystemet.
  • De första åren strävar man alltså efter att ha en huvudstam och några stora och friska grenar. Således kommer dessa grenar att bli starka och kunna bära vikten av frukterna som kommer senare.

Advertisement
Red4Arsenal/Reddit

Red4Arsenal/Reddit

När det gäller de efterföljande beskärningarna, de följande åren eller till och med de som görs lite senare, i slutet av vintern och innan det fullständiga återuppvaknandet på våren, fokuserar man på:

  • Torra eller trasiga grenar, som även kan tas bort vid andra tillfällen för att främja en sund tillväxt av växten.
  • Ta bort några grenar i mitten för att låta luft och ljus flöda bättre mellan de andra som redan har vuxit och är starkare. Detta är också bra för att ge växten stabilitet.
  • Om det börjar dyka upp basala rötter i mängd, eliminera dem vid basen med rena snitt, eller till och med omedelbart under jordens yta. När huvudplantan vid det här laget har etablerats och förstärkts stjäl de bara energi.
  • Under årens lopp kommer ingreppen alltså alltid att upprätthålla en balanserad form.

Varje gång du beskär, var också uppmärksam på verktygen: som i alla fall där växter skadas, måste knivarna på dina verktyg vara perfekt vassa och även steriliserade.

Vid kapning av fikongrenar är det dessutom lätt att trädet producerar kåda som hamnar på sekatören. Så ha sprit och trasor redo för att rengöra sekatören så ofta som möjligt.

Redo att ta hand om ditt fikonträd?

Advertisement