Air fryer: 10 vanliga misstag att känna till och undvika

av Hilda Maria Morgan

16 Mars 2023

Air fryer: 10 vanliga misstag att känna till och undvika
Advertisement

Air fryern är en mycket användbar apparat både för att hålla nere räkningarna och för att hålla oss hälsosamma. I själva verket, likt en mycket liten varmluftsugn, låter luftfritösen dig förbereda krispig och torr mat som om den friterades, genom att endast använda varmluftsrörelse.

Inte bara pommes frites alltså: i air fryern kan du verkligen tillaga allt, från aptitretare till desserter, med alldeles utmärkta resultat för gommen och välbefinnandet och genom att även hålla koll på plånboken. Den lilla storleken på korgen möjliggör faktiskt snabbare tillagning än den klassiska varmluftsugnen, medan matlagningen i den varma luften gör att du kan få mat med en utmärkt smak utan att använda olja.

Men vet vi vilket som är det bästa sättet att ta hand om den på? Vi avslöjar 10 vanliga misstag i användningen av apparaten och hur man undviker dem.

Advertisement
  • Förhastade inköp: det första misstaget görs vanligtvis under inköpet; det finns många modeller och storlekar tillgängliga på marknaden och gör du fel val riskerar du att sitta med ännu ett värdelöst föremål som kommer att läggas undan i något skåp eller på en hylla och samla damm. Om du har bestämt dig för att köpa din första air fryer eller byta ut den, ta hänsyn till hur du vill använda den och antalet personer du vill laga mat till, för att undvika fel köp.
  • Att inte läsa instruktionerna: det kan verka självklart, och ändå är det inte det. Hur mycket du än känner till air fryers, är varje modell olik den andra och därför är det viktigt att du noggrannt läser apparatens instruktioner noggrant innan du använder den. Du får värdefull information om korrekt förvaring och underhåll, om användningen och de tillagningsmetoder som ska användas för varje livsmedel, vilket sparar tid, ansträngning och pengar.
  • Hoppa över uppvärmningen: precis som med ugnen behöver en air fryer tid för att nå tillagningstemperaturen och om du sätter in maten när apparaten fortfarande är kall eller ljummen riskerar det att äventyra det slutliga resultatet.
  • Att inte smörja apparaten: okej, du köpte air fryern för att laga mat utan fett. Men en droppe olja i korgen innan du sätter in maten kommer inte att förstöra din kost, utan garanterar dig läckra rätter som inte fastnar på gallret.
Advertisement
  • Att fylla korgen för mycket: det är viktigt att respektera din air fryers kapacitet för att få optimala resultat; en överfylld korg kommer att resultera i ojämn tillagning på grund av bristen på utrymme kring maten och dålig cirkulation av varmluft. På samma sätt är det ett misstag att undvika att ta bort grillgallret för att spara utrymme, eftersom gallret möjliggör korrekt luftcirkulation. Då är det bättre att dela upp maten som ska tillagas i flera portioner.
  • Laga lätt eller för lite mat: att laga mycket lätta eller för små bitar av mat kan också vara ett problem; i det första fallet kommer faktiskt luftcirkulationen att få maten att flyga in i tillagningskammaren, medan matbitarna i det andra fallet kan komma att glida under gallret och hamna på botten eller på värmeelementet med åtföljande utveckling av rök.
  • Att inte flytta runt maten: om du ställer in tillagningen och går iväg tills den är klar kan det leda till ett mindre än optimalt resultat, eftersom det är viktigt att du flyttar runt maten medan du använder en air fryer för att möjliggöra korrekt luftcirkulation. Öppna helt enkelt fritösen, ta ut korgen och skaka den i några sekunder.
  • Att inte låta din air fryer svalna: att ha bråttom att ställa undan eller tvätta din air fryer efter användning riskerar att förstöra den i förtid; i själva verket är det viktigt att apparaten är perfekt avsvalnad före rengöring, för att förhindra att komponenterna, särskilt de i plast, skadas.
  • Snabb rengöring: ett annat steg som verkar självklart men inte är det, rengöringen måste utföras på ett proffsigt sätt så att apparaten varar under lång tid. Efter att ha kopplat ur den och låtit den svalna helt, ta bort korgen eller den invändiga brickan och tvätta dem för hand eller i diskmaskinen (läs tillverkarens instruktioner), rengör sedan apparaten både invändigt och utvändigt med en fuktig trasa eller svamp. Under detta steg, se till att det inte finns några restervärmeelementet. Torka och sätt ihop allt igen.
  • Att använda den endast för snacks: som nämnts i början av artikeln är air fryern en mycket mångsidig och användbar apparat för att spara tid och pengar; att begränsa sig till att bara att laga pommes då och då motiverar inte att köpa en. Experimentera!

Är du redo för din nya köksassistent?

Advertisement