Hjälpredar-bikarbonaten: upptäck 14 sätt att använda det på till hushållssysslor

av Hilda Maria Morgan

19 Mars 2023

Hjälpredar-bikarbonaten: upptäck 14 sätt att använda det på till hushållssysslor
Advertisement

Det är verkligen inget mysterium att bikarbonat är ett av de bästa hjälpmedlen i våra dagliga sysslor: vi läser om dess specifika användningsområden i många situationer som har att göra med rengöring av olika föremål, ytor och material utspridda runt huset eller till och med i trädgården. Det har alltså sedan alltid inte bara varit ingrediens som kommer väl till pass i köket eller för andra medel som rör vårt välbefinnande, utan kan dessutom ersätta eller i alla fall berika många hushållsrengöringsprodukter.

Egenskaperna som utnyttjas i de olika tillfällena är desinfektion, noggrann rengöring och avfettning tack vare dess korniga konsistens. Och allt till en mycket låg kostnad: det är därför värt att alltid fylla på med bikarbonat för att ha det redo att användas. Nedan påminner vi om användningsområdena för bikarbonat i hemmet.

Advertisement
Creativo

Creativo

Öka tvättsvamparnas rengöringskraft

Med tanke på dess konsistens, när det finns ett behov av att gnugga bort envis smuts, beläggningar och fett, istället för att bara använda en fuktig svamp eller trasa, häll lite bikarbonat på den, vilket är lätt nötande och fungerar precis som en slags skrubb. Det är väldigt användbart på kranar, handfat, glas och badrumsinredning som är smutsigare än andra ställen, men var alltid noga med att inte använda det på ytor som riskerar att skadas (eller använd det i alla fall med försiktighet och inte för ofta).

Otrevliga lukter från avlopp

När obehagliga lukter kommer ut från diskhon i köket eller handfatet i badrummet, men också från duschen eller badkaret, kan man prova ett ett första ingripande med ett medel baserat på natriumbikarbonat och vatten. Häll först hett (även kokande, om rören är av metall) vatten i avloppet. Vänta lite och häll i ett par matskedar bikarbonat, och låt det gå cirka tio minuter. Häll sedan i en riklig mängd hett vatten igen. Innan det här sista steget, om du vill, kan du även hälla i ett glas vit vinäger, vänta tills det har reagerat färdigt med bikarbonatet (mindre än en minut räcker) och skölj sedan det hela med varmt vatten.

Rengör duschen noggrant

När du ska rengöra duschen, kakel och duschgolv kan det räcka med bara en fuktig trasa, bikarbonat och en skvätt diskmedel. Häll en matsked bikarbonat på trasan, tillsätt bara ett par droppar flytande diskmedel, gnugga sedan trasan mellan händerna för att skapa en emulsion och fördela ingredienserna väl över den. Och så jobbar du med lite armmuskler, men med tillfredsställande resultat!

Stekpannor täckta med fett

För att inte behöva tvätta kastruller, stekpannor, grytor och andra köksredskap som är ingrodda med smuts tusen gånger, fyll bara en stor balja (eller diskhon) med varmt vatten, tillräckligt så att det täcker dem (du kommer att lägga i dem lite senare). Koka upp 200 ml vit vinäger och tillsätt det till vattnet. Strö pannorna med bikarbonat och om du behöver få det att sitta kvar, blanda det med lite vatten för att skapa en pasta, så det fastnar på de smutsiga fläckarna. Lägg sedan i stekpannorna i vattnet och vinägern och låt ligga tills vattnet har svalnat. Gnugga bort allt och skölj.

Använd bikarbonat tillsammans med väteperoxid

När man blandar bikarbonat med väteperoxid får man en mycket effektiv rengöringsprodukt, speciellt om man vill rengöra fogarna mellan kakelplattorna eller springorna och mellanrummen där det bildades mögel runt om i huset. Beroende på om du behöver en sprayprodukt eller en kräm som fäster på ytorna, behöver du öka eller minska väteperoxiden jämfört med bikarbonatet. Detta är också användbart för rengöring av hushållsapparater, särskilt de som är gjorda av rostfritt stål. Kort sagt, effektivt men inte alltför aggressivt, det är en kombination att använda nästan överallt.

Ugn ren som om den vore ny

Efter några användningar blir ugnen täckt av en fet patina och kanske till och med en del nedsmutsad och förkolnad mat. Förbered därför en pasta av bikarbonat och vatten, sprid den på smutsen och spraya sedan vit vinäger på den. När den har reagerat klart kan du skrubba och ta bort all smuts mycket lättare.

Vanlig rengöring av diskhoar i stål

Skär en citron på mitten och strö bikarbonat över ytan, använd sedan citronen som en disksvamp, speciellt på de punkter där kalk bildas!

Skärbrädor i trä

Du kan göra samma sak som beskrivs ovan för underhåll av skärbrädor i trä, direkt efter att du har använt dem.

Målade ytor

Om du behöver rengöra en yta täckt av färg, strö lite bikarbonat på en fuktig svamp och gnugga mycket försiktigt på väggen eller på de lackade möblerna, där du ser smutsen. Ta sedan bort allt med en ren och torr trasa.

Golv

En rutinstädning kan också göras med en hink varmt vatten och 150 gram bikarbonat. Om du vill kan du lägga till 10 droppar av en valfri eterisk olja (mynta, lavendel, citrus, eukalyptus eller tea tree är de mest lämpliga). Om du vrider ur trasan eller moppen väldigt väl är detta ett medel som du även kan använda för sporadisk rengöring av trägolv (som aldrig får fuktas för mycket eller ofta).

Deodorant

För mattor, madrasser och möbelklädsel, men även garderober och skor! Du räcker med att strö bikarbonat över ytorna (mattor, madrasser, mattor, soffor och fåtöljer) och låta det verka du dammsuger bort allt. När det gäller garderober, sätt bara in en påse eller skål med bikarbonat (och om du vill kan du också ha två eller tre droppar av en valfri eterisk olja i). För skor, lägg en påse bikarbonat i dem eller strö insidan med ett tunt lager bikarbonat, och slå sedan bort det nästa morgon.

På vilka sätt brukar du använda bikarbonat hemma?

Advertisement