8 saker du aldrig bör dammsuga

av Hilda Maria Morgan

16 Mars 2023

8 saker du aldrig bör dammsuga
Advertisement

När vi ska rengöra golvet, eller mattorna, från torr smuts, är dammsugaren det första redskapet som man kommer att tänka på för att det ska gå snabbt och utan att behöva anstränga sig. Den är kraftfullare än en kvast, tar bort skräpet bättre och rengör till och med noggrannare än vad vi skulle kunna göra för hand. Men framför allt gör den att vi kan uppnå dessa resultat på kortare tid. Om det dessutom handlar om ett lätt och behändigt redskap är det gärna så att vi alltid har den nära till hands.

Och ändå finns det några material som det vore bättre att undvika att dammsuga: inte för att, eller inte bara för att, våra apparater inte skulle kunna få bort dem, utan för att vissa element mer eller mindre snabbt skulle kunna skada dammsugaren. Nedan hittar du några exempel.

Advertisement
cottonbro studio/Pexels

cottonbro studio/Pexels

Genom att inte dammsuga föremålen som listas nedan (eller, vad gäller vissa, genom att inte dammsuga dem ofta), kommer din dammsugare hålla längre och det kommer inte behöva spenderas några extra pengar på reparationer! Låt oss se vilka de är.

Advertisement

Päls och hår (om de är i rikliga tofsar)

Päls och hår (om de är i rikliga tofsar)

RODNAE Productions/Pexels

Det är sant att dammsugaren är ditt bästa hjälpmedel om du har husdjur hemma, men du måste fortfarande vara försiktig när du använder de flesta modeller: om det handlar om mycket hår och tjocka tofsar, kan de täppa till enheten. Detsamma kan sägas om människohår: när det dammsugs sporadiskt är det inga problem, men om det är riktiga hårtofsar eller tufsar, och det är ännu värre om det är fuktigt, så är det bäst att undvika att använda dammsugaren. Det kommer att vara nödvändigt att ta bort det som går med kvastar och traditionella metoder, och sedan kan du avsluta genom att använda dammsugaren.

Vatten och vätskor

Vatten och vätskor

Reddit

Det finns apparater som kan tvätta utöver att dammsuga golvet: de kan också dammsuga vatten och vätskor som inte är alltför trögflytande. Men för alla andra dammsugare är vätskor den främsta fienden, vilka bör undvikas helt för att inte få apparaten att gå sönder.

Glasskärvor

Glasskärvor

Argoson/Reddit

Om ditt glas går sönder, spring och hämta kvasten, och kanske till och med en våt trasa, men inte dammsugaren: detta är ett element som kan skada de inre delarna av dammsugaren. Så sopa först bort det du kan och använd sedan den våta trasan för att ta upp eventuellt glassplitter som kan finnas kvar på golvet.

Mynt, dokumentklipp, gem

Mynt, dokumentklipp, gem

Pixahive

Dessa metallföremål, eller liknande, måste alltid tas bort för hand innan dammsugaren körs över dem: ofta lyckas de faktiskt sugas upp, men fastnar sedan i de inre utrymmena. Risken är hög för motorn eller andra komponenter. Bäst att undvika dem helt enkelt!

Advertisement

Kaffesump

Kaffesump

loup_des_steppes/Reddit

Om lite kaffesump faller ner på golvet när du rengör kaffeapparaten är det bäst att använda en kvast: jämfört med andra typer av pulverformig smuts, särskilt eftersom den fortfarande är fuktig, kan kaffesumpen fästa vid dammsugrörets inre väggar, och om detta inte görs rengörs ofta, kan mögel bildas där inne.

Mycket fina pulver

Mycket fina pulver

Artem Podrez/Pexels

Det finns verkligen opålitliga typer av pulver, såsom vissa kosmetika eller till och med vissa ingredienser som används i matlagning (florsocker, viss stärkelse och liknande). Det är inte ett absolut förbud, men att dammsuga dem kan ofta orsaka skada: dessa pulver är så fina att detta damm kan krypa in i motorns inre delar och göra den överhettad.

Advertisement

Blomjord

Blomjord

cottonbro studio/Pezels

Även i det här fallet är det ett relativt förbud: när man dammsuger jorden från mattor och liknande finns risken att dammsugarhuvudet får smutsen att fastna ännu mer mellan fibrerna på tyget. Och om du istället dammsuger jorden från golvet är det en god idé att rengöra apparaten innan du går vidare till nästa yta, annars kan dammsugaren sprida jord till andra ytor.

Aska

Aska

Creativo

Askan skapar ett problem som liknar det med fint damm: när man försöker dammsuga upp aska är det lätt att den, eftersom den är väldigt fin, kastas ut igen. Det finns speciella dammsugare, med bredare ventiler och utan springor från vilka askan kan komma ut igen. Kom också alltid ihåg att kontrollera temperaturen på askan innan du dammsuger upp den: den behåller värmen även i timmar efter att elden har slocknat, och skulle kunna skada vilket redskap som helst.

Lite omsorg så kommer din dammsugare hålla länge!

Advertisement