Plantskolornas råd för att snabbt föröka flamingoblomman från en blommande kvist

av Hilda Maria Morgan

14 Mars 2023

Plantskolornas råd för att snabbt föröka flamingoblomman från en blommande kvist
Advertisement

Flamingoblomman är en underbar växt med mycket livfulla klarröda eller vita blommor och om vi har turen att ha en av dessa växter hemma, kanske vi vill ha dem kvar länge eller ha andra identiska kopior. Denna planta förökas vanligtvis genom pollenförökning eller med sticklingar, dvs genom att ställa en stjälk eller blomstängel i vatten så att den avger nya rötter, eller dessutom genom delning av plantan, vilket består i att separera de nya skotten från moderplantan.

Den senare är metoden som rekommenderas av plantskolorna, det är en metod som alltid garanterar dig nya växter som kommer att växa frodigt bredvid moderplantan. Låt oss tillsammans ta reda på tipsen för att omsätta denna metod i praktiken.

Advertisement
Maja Dumat/Wikimedia Commons

Maja Dumat/Wikimedia Commons

Förökning genom delning av flamingoblomman är en svår procedur men om man följer råden från de som arbetar på plantskolor blir det mycket enkelt att utföra hemma. Du kan göra detta på våren eller sommaren, när växten snabbt kan reproducera sig; det är möjligt att utföra denna procedur även under de andra årstiderna, men man bör ha i åtanke att reproduktionen blir långsammare eftersom växterna går in i vegetativ vila under denna period.

Ta upp flamingoblomman från sin kruka när jorden är fuktig, det bästa är om du vattnar den 30 minuter innan du utför operationen. Skaffa dig en sekatör eller en steriliserad sax för att klippa de nya skotten och lämna alla rötterna kvar.

Sedan planterar du om moderplantan i ny jord och de nya plantorna i mindre krukor, med en jord som liknar den tidigare för den första anpassningsfasen. Vattna och töm överflödigt vatten.

Advertisement
Alessio D'Aprile/YouTube

Alessio D'Aprile/YouTube

Under de första 10 dagarna av anpassningen ska de nya plantorna hållas i skugga och ständigt ges vatten. Detta är den känsligaste fasen av hela operationen, under vilken växterna måste hålla en konstant och måttlig temperatur.

Om du föredrar en enklare teknik, prova med sticklingar, som gör att du kan reproducera växten från en blommande stjälk. Det räcker med att klippa av en blomma vid basen och sticka ner den i vatten i väntan på att nya rötter ska dyka upp.

Är du redo att föröka din blomma?

Advertisement