Fläckar kvar på den nytvättade tvätten? Prova husmorskuren som dessutom är gratis

av Hilda Maria Morgan

03 Mars 2023

Fläckar kvar på den nytvättade tvätten? Prova husmorskuren som dessutom är gratis
Advertisement

Hur många gånger har det inte hänt att vår helt nytvättade tvätt, av kläder eller också av hushållslinne, inte är så ren som vi hade önskat? Det finns fläckar som verkar motstå all typ av tvätt, oavsett vilka produkter vi använder. Till grund för ett sådant problem kan det finnas många olika orsaker, och visst finns det fläckar som är nästan omöjliga att få bort, men sista ordet är aldrig sagt.

Faktum är att om du skulle vilja försöka återställa ett plagg, som fortfarande har en smutsfläck, även efter att det har tvättats precis som du brukar göra, så kan du prova ett uråldrigt hjälpmedel, ett sånt som husmödrarna brukade använda sig av, baserat på en ingrediens som du nästan helt säkert redan har hemma eller som du kan skaffa dig till en mycket liten kostnad: vi syftar på de olika typer av stärkelse som används i köket. Det vanligaste är majs- eller rismjöl, men det är också ofta ganska vanligt att ha potatismjöl hemma.

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Stärkelsen som används till dessa medel behöver alltid vara i flytande form, därför behöver stärkelse i pulverform (som majs- eller rismjöl som lätt kan köpas) lösas upp i vatten, eller så kan du använda vattnet som erhålls från kokt potatis eller andra livsmedel (t.ex. maniok eller arrowroot).

Hur man använder potatismjöl till tvätten

Det bästa är att applicera det direkt på tyget. Och det kan göras vid olika moment:

  • Under tvätten: spraya potatismjöl på fläckarna, eller sänk ned plagget i stärkelselösningen. Helst skulle man göra detta efter tvätt men före sköljning. Du skulle därför kunna prova att starta en tvätt som är slutar utan sköljning.
  • Före tvätten: för att öka chanserna att lyckas med tvätten i tvättmaskinen kan du förbehandla plagget genom att blötlägga det i ljummet vatten i vilket du löser upp två matskedar pulveriserad stärkelse, eller ett glas flytande stärkelse. Du kan också spraya produkten direkt på fläcken, vänta några minuter och sedan sätta igång en vanlig tvätt.
  • Efter tvätten: du kan också endast ta hand om den fläckiga delen. Spraya stärkelsen på fläcken, vänta några minuter och ha en droppe tvättmedel redo. Häll tvättmedlet på fläcken och skrubba försiktigt med en tandborste, skölj sedan med ljummet vatten.

Advertisement
UtopiaGuy1/Reddit

UtopiaGuy1/Reddit

Av dessa olika metoder är den som i allmänhet är framgångsrikast förtvätten: stärkelsen hjälper också till att ta bort typer av smuts som vanligtvis är mer motståndskraftiga, såsom oljig smuts eller fläckar orsakad av fet mat, eller till och med fläckar som skapats av användning av kosmetika (foundation, läppstift, etc.). Det är värt ett försök att prova att använda stärkelse för att rädda favoritkläderna!

Advertisement