8 värdefulla tips för att få färgen att hålla så länge som möjligt

av Hilda Maria Morgan

02 Mars 2023

8 värdefulla tips för att få färgen att hålla så länge som möjligt
Advertisement

Alla som ofta har att göra med hårfärgning, vare sig det är av nödvändiga själ eller av eget val, vet hur tröttsamt det är att alltid hålla håret välskött och snyggt. Återväxt, bleknad färg, torrt hår och andra problem lurar ständigt runt hörnet och om man försöker hänga med i allt blir det rätt jobbigt. För att inte tala om de höga kostnader som det ofta medför att gå till frisören.

Så här kommer några användbara tips för att hålla håret så friskt som möjligt och för att hålla färgen intakt längre eller, om det behövs, åtgärda bleknad färg och återväxt för att undvika en ny session hos frisören.

Advertisement
Pexels

Pexels

  • Schampo för färgat hår: för en mer hållbar och vacker färg är, utan tvekan, det första du kan göra att använda ett schampo som är speciellt framtaget för färgat hår. Det finns många på marknaden och något som passar för allas behov. Och för att vara på den säkra sidan kan du alltid fråga din frisör om råd.
  • Frekvent tvättning: det kan verka självklart att upprepa detta men alla är inte medvetna om det. Att undvika alltför frekvent tvättning av håret genom att reducera dem till de verkligt nödvändiga, är en relativt inflytelserik faktor för att skydda färgen, eftersom alla typer av hårfärgningsmedel, även permanenta, bleknar mer ju mer håret tvättas.
  • Balsam och återfuktande och återställande behandlingar: att använda balsam, både före och efter tvätt, och återfuktande eller återställande behandlingar med en viss regelbundenhet, hjälper att hålla håret väl återfuktat och följaktligen en fylligare och glansigare färg.
  • Att skölja med kallt vatten: att skölja håret med kallt vatten i slutet av tvätten hjälper hårets yttersta skikt att stängas, tätas och begränsar färgförlusten.
  • Värmekällor: värmekällor bör undvikas så mycket som möjligt om du vill skydda färgen. Plattång, hårtorkar och varmvattensköljningar är svurna fiender till färgen och håret. Om du verkligen inte kan undvika dessa, kan det hjälpa att minska frekvensen av användningen av dem.
  • Spray eller hårmascara: sedan finns det mer omedelbara och mindre hållbara lösningar som gör att du kan bättra på återväxten när det behövs och som går över vid tvätt. Det handlar om sprayer eller hårmascaror som kan appliceras på de drabbade områdena för att tillfälligt rädda situationen.
  • Slingor: slutligen, en annan smart metod för att förlänga tiden mellan en färg och nästa är att slinga håret vilket ger intensitet och glans till färgen. Det kan få håret att se fräscht ut och täcka återväxten om den inte är för tydlig eller om det inte handlar om alltför mycket grått hår.

Kände du redan till ett eller flera av dessa knep?

Advertisement