Kokosolja: hur man applicerar den på håret för att göra det friskare, vackrare och glansigare

av Hilda Maria Morgan

23 Juni 2023

Kokosolja: hur man applicerar den på håret för att göra det friskare, vackrare och glansigare
Advertisement

Kokosolja är en naturlig ingrediens med många fördelaktiga egenskaper för vår hälsa, både för att konsumeras till mat och i kosmetika. Flera studier har faktiskt bevisat dess användbarhet för att hjälpa oss att hålla oss friskare och piggare och skydda oss från bakterier och jästsvampar, samt främja ett bättre tillstånd av välbefinnande för vår hud och hår.

Dessa egenskaper beror på egenskaperna hos de fettsyror som kokosoljan innehåller, som trots att de är mättade fettsyror, precis som kött och mejeriprodukter, skiljer sig från de senare eftersom de är medelkedjiga. Av denna anledning har de som bor i tropiska länder, särskilt Sri Lanka som är den största producenten, gjort kokosoljan till en av sina hemligheter för välbefinnande.

Nedan visar vi hur man applicerar denna fantastiska olja på håret, för att alltid ha håret på topp utan alltför mycket ansträngning.

Pixabay

Pixabay

Det finns många användningsområden för kokosolja i hårvård:

  • kluvna toppar: då kokosolja består av medelkedjiga fettsyror som tränger lättare och djupare in i håret kan den skydda och reparera kluvna toppar. Om du har en timme eller två på dig att ägna åt din skönhet, applicera kokosolja som du värmt upp tills den blir flytande på alla hårets längder, kamma igenom håret väl och vira in håret i en handduk eller badmössa. Låt verka i minst 30 minuter, helst en timme, tvätta sedan med schampo.
  • Snabb tillväxt: om du vill att ditt hår ska växa snabbare, red ut noggrant ut alla tovor på kvällen innan du går och lägger dig, smält sedan kokosolja och applicera den med en lätt massage över hela hårbotten. Lämna den på hela natten och tvätta sedan med ditt vanliga schampo.
  • Solskydd: för att skydda håret från UV-skador, smält kokosolja och applicera den över hela håret, lämna den på medan du är ute i solen.

Advertisement
hiarthairofficial/Reddit

hiarthairofficial/Reddit

  • Dagligt hjälpmedel för att reda ut tovor: alla med långt eller lockigt hår vet hur svårt det är att hålla det fritt från tovor. Du kan ta hjälp av kokosolja genom att applicera den uppvärmda kokosoljan med början från ändarna upp mot rötterna och massera försiktigt. Kamma med en bredtandad kam eller fingrarna, låt verka i 30 minuter, kamma sedan normalt och torka håret.
  • Mjäll: kokosolja kan också vara ett mycket värdefullt hjälpmedel mot mjäll, om den masseras i hela hårbotten. Låt den sitta kvar hela natten och tvätta sedan med ett normalt neutralt schampo.
  • Färgbas: denna olja tränger snabbt och djupt in i håret, kokosolja hjälper därför till att bättre fixera färgerna och behålla deras glans och skönhet under lång tid. Blanda den smälta kokosoljan med färgen och applicera som vanligt. När färgningen är klar, skölj med ljummet vatten och linda in håret i en handduk och låt det verka över natten.

Har du använt kokosolja tidigare? Hur då?

Advertisement