Användbara tips för att tvätta kashmir utan att skada det

av Hilda Maria Morgan

01 Mars 2023

Användbara tips för att tvätta kashmir utan att skada det
Advertisement

Klädesplagg av kashmir är bland det mest värdefulla som man kan ha i en garderob: den typen av ull, precis som med andra lika mjuka och ädla garner, förtjänar alltid specialbehandling, för att bevara sin skönhet och inte förstöras i förtid. Så i de flesta fall, för de plagg vi bryr oss särskilt mycket om, överlåter vi hellre tvätten till experter genom att ta dem till tvättinrättningar där de inte riskerar att bli tovade, krympa eller skadas på annat sätt. Faktum är att det alltid finns lite oro för att någon av dessa olyckor ska hända hemma vilket skulle äventyra tröjans eller halsdukens fullständighet.

Med vederbörlig noggrannhet och försiktighet kan man dock ta hand om kashmir hemma också, till exempel när det inte finns tid eller möjlighet att gå iväg till ett tvätteri. Läs vidare för att ta reda på hur.

Advertisement
Creativo

Creativo

Tvättmaskin ja eller nej?

Den första regeln att lägga på minnet är att det alltid är bäst att tvätta för hand. Det kan verka självklart, men ibland kan det fresta att använda sig av tekniken, kanske med en toppmodern tvättmaskin som har ett program för ull och ömtåliga, så att vi kapitulerar. Men det vore bättre att inte tvätta kaschmir i tvättmaskin, utan gå för lite mer ansträngning, vilket dock inte behöver vara så särskilt ansträngande: det kan räcka med bara 15 minuter.

Med detta sagt, kan man faktiskt lägga kashmir i tvättmaskinen, men du måste göra det med vederbörlig försiktighet. Vad du absolut aldrig bör göra är att använda torktumlaren.

Före och efter tvätt

Istället för att varje gång det kommit någon fläck på plagget skynda sig att tvätta det, vare sig det är för hand eller i tvättmaskinen, är det bättre att tvätta endast fläcken. Kashmir bör faktiskt inte tvättas för ofta, på så sätt förlängs perioden mellan en fullständig tvätt och nästa.

När du lägger undan plagget, se till att det är rent och inte är fuktigt (av parfym, lotion, svett). Fläckar och lukter som inte är behandlade stannar kvar i fibrerna och kan även locka till sig djur. Det är därför att bäst att placera dessa plagg i linne- eller bomullspåsar, som skyddar dem men också låter dem andas.

Handtvätt

För en handtvätt behöver du bara:

  • tvättmedel som inte behöver sköljas
  • en stor balja (även ett badkar fungerar bra, eller ett mycket stort handfat)
  • en handduk

1.       Fyll baljan med kallt vatten upp till hälften av dess kapacitet (4 eller 5 fingrar vatten räcker i ett badkar).

2.       Häll i en liten mängd tvättmedel enligt tillverkarens instruktioner.

3.       Sänk ned plagget och flytta varsamt runt det med händerna så att tvålen och vattnet tränger in väl mellan fibrerna.

4.       Låt dra i 10 minuter.

5.       Töm vattnet och krama sedan långsamt plagget för att få all överflödig vätska att komma ur. Gnugga inte och vrid inte ur plagget, utför endast varsamma rörelser för att inte skada plagget.

6.       Lägg plagget plant för att torka, lägg en ren handduk under. Du kan också påskynda processen genom att rulla ihop plagget i handduken, och sedan lägga det på tork (alltid liggande) på en annan torr handduk.

Advertisement
Pexels

Pexels

I tvättmaskinen

För att prova med tvättmaskinen, ta hand om plagget genom att placera det i en nätpåse, en sådan som används för att skydda ömtåliga plagg. Resten av tvätten som du lägger in i tvättmaskinen bör bestå av några få och lätta plagg. Välj ett tvättprogram för ömtåliga plagg, med kallt vatten och lägsta möjliga antal centrifuger. När det gäller torkning, gå tillväga som för handtvätten.

Hade du redan framgångsrikt tvättat kashmirplagg hemma?

Advertisement