Sitter gamla spår av tejp kvar på möblerna? Ta reda på hur du får dem att försvinna

Hilda Maria Morgan

25 Februari 2023

Sitter gamla spår av tejp kvar på möblerna? Ta reda på hur du får dem att försvinna
Advertisement

En poster, en affisch från någon film eller händelse, till och med foton med mera: det finns många anledningar till varför det händer att vi fäster något på möblerna med hjälp av tejp. Tejp är faktiskt den enklaste och snabbaste lösningen, och ibland använder vi också färgglad tejp (washitejp) för att skapa olika dekorationer.

Nackdelen är dock att de i längden lämnar limrester efter sig på ytan av möbeln. Och ibland händer det att om vi inte tar hand om det snabbt nog, så blir resten mer och mer uppenbar och svårare att ta bort. Det betyder dock inte att vi måste resignera för att för alltid behöva se de där irriterande fläckarna: det finns faktiskt enkla metoder för att försöka återställa våra möbler och eliminera spår av lim.

Advertisement

Creativo

 • Olivolja - eller annan vegetabilisk matlagningsolja:

  1. Ta lite hushållspapper, eller till och med en gammal ren trasa, och blöt den ordentligt med olja, gnugga generöst över limmet.

  2. Låt verka i 3 timmar eller lite mindre.

  3. Gå tillbaka till och gnugga limmet kraftigt och försök ta bort så mycket som möjligt

  4. Det kan bli nödvändigt att ta hjälp av lite denaturerad alkohol, alltid med en ren trasa eller ännu hellre lite bomull.

  5. Blöt en mjuk trasa i vatten med en droppe diskmedel (eller Marseille-tvål) och för den över möbeln på området som ska rengöras.

  6. Torka med en torr trasa.

  Det finns också de som använder babyolja, majonnäs och till och med jordnötssmör istället för vegetabilisk olja.

 • Om du vill ta bort resterna direkt efter att du tagit bort tejpen, alltså när limmet fortfarande är färskt, kan ta hjälp genom att värma upp området med en hårtork, och sedan försiktigt skrapa bort allt med ett kreditkort eller en skrapa. Men var försiktig på trä: vissa typer är ömtåligare och kan skadas av att utsättas för en sådan värmekälla.
 • Denaturerad alkohol: det är ett något mer aggressivt medel mot trä än olja och kan även förstöra finishen lite (speciellt på lackade eller laminerade möbler). Så använd det bara om fläcken är liten och kanske placerad på en oansenlig plats. Allt du behöver göra är att blötlägga lite bomull med alkohol och gnugga. Sedan med ett kreditkort, eller också med dina naglar eller något styvt men inte vasst föremål, kan du sakta försöka gnugga bort limmet.
 • På liknande sätt kan du använda aceton som du låter verka på fläcken i några minuter innan du tar bort allt med en fuktig trasa.

Har du någonsin provat dessa metoder för att ta bort rester av tejp från möbler?

Advertisement