Ta bort trasiga nycklar i lås utan att ringa låssmeden

av Hilda Maria Morgan

24 Februari 2023

Ta bort trasiga nycklar i lås utan att ringa låssmeden
Advertisement

En trasig nyckellåset är ett relativt vanligt problem. Troligen råkar nästan alla förr eller senare ut för en sådan händelse med många åtföljande olägenheter, eftersom låset blir oanvändbart, vilket i sin tur kanske hindrar oss från att kunna ta oss in i vårt hem. Av denna anledning är ofta det första man tänker på för att lösa problemet snabbt att ringa låssmeden.

Ingripande av en specialist i dessa fall är dock inte nödvändigt, eftersom det finns flera mycket enkla och snabba hemmetoder som gör att vi kan spara dyrbar tid men också de pengar vi skulle spendera på att kalla till oss hjälp. Vi illustrerar en av dem nedan.

via ferreco/Instagram

Advertisement
ferreco/Instagram

ferreco/Instagram

Att ta bort en trasig nyckel från ett lås är en mycket enkel uppgift om du har rätt verktyg till ditt förfogande. Metoden som beskrivs av @ferreco på sin profil på Instagram är perfekt för nycklar som går sönder nära handtaget, som förblir något utskjutande från låset.

Du behöver bara lite varmt lim: sprid ut det på låset och vänta tills det torkar, dra sedan försiktigt i limmet och nyckeln kommer att komma ut ur låset utan ansträngning. Som väntat fungerar denna metod bara för utstickande nycklar: undvik det om nyckeln inte sticker ut, eftersom limmet riskerar att fastna i låset, och förstöra det och tvinga dig att byta det helt.

Advertisement
ferreco/Instagram

ferreco/Instagram

Men vilka är de andra metoderna för att få ut trasiga nycklar från lås?

Om nyckeln sticker ut, istället för varmt lim, vilket som sagt är riskabelt för låset, kan du prova att använda en tång, efter att ha smörjt området väl för att underlätta utdragningen.

Om nyckeln däremot inte sticker ut är proceduren lite mer komplicerad men i vissa fall ändå genomförbar. Du kan prova att använda ett öppet gem eller en virknål: sätt in dem i låset precis under nyckeln, gå så långt som möjligt så att verktyget klamrar sig fast vid nyckelns tänder. Dra sedan mot dig och nyckeln bör glida ut. Vid det här laget kan det komma ut helt av sig själv eller så kan du använda dig av tången enligt beskrivningen ovan.

Och om ingen av dessa metoder fungerar, måste du definitivt ringa en låssmed.

Advertisement