Vill du att din toalettstol ska bli vit och glänsande igen? Rengör den med några hemliga knep

av Hilda Maria Morgan

11 Oktober 2022

Vill du att din toalettstol ska bli vit och glänsande igen? Rengör den med några hemliga knep
Advertisement

Den dagliga användningen av vissa föremål kan oundvikligen leda till uppkomsten av tecken på slitage som gör dem fula innan tiden för byte är inne. Ett tydligt exempel på detta är toalettlocket: vanligtvis tillverkad av plastmaterial, den kan på sikt bli grå eller gul på grund av kontinuerlig användning men också av rengöringsmedel.

Även om det är den mest använda produkten för att rengöra och desinficera våra hem, kan faktiskt blekmedel med tiden ha skadliga effekter på de föremål vi rengör, inklusive badrumsinredning. I synnerhet är blekmedel en av orsakerna till att toalettlocket blir gult. Men hur kan man övervinna detta irriterande besvär? Här är några hemliga knep att använda för att återställa ditt badrum till briljansen som när det var nytt!

Advertisement

1. Väteperoxid

1. Väteperoxid

Creativo

Det finns många hemgjorda ingredienser som kan hjälpa oss att göra vårt toalettlock vitt och glänsande igen; det första vi presenterar för dig är väteperoxid, som bleker utan att skada din badrumsinredning. 130-volymstypen kan användas för att hällas direkt på toalettlocket och låt det sedan verka i 10 minuter innan du sköljer och torkar den med en torr trasa.

Advertisement

2. Ättika, citron och salt

2. Ättika, citron och salt

Creativo

Det andra hjälpmedlet som vi föreslår drar fördel av den rengörande och desinficerande egenskapen hos tre grundläggande ingredienser i våra kök: ättika, salt och citron. Låt bara citronsaften koka upp i en kastrull med 200 ml ättika, stäng av värmen och tillsätt saltet. Låt den svalna och rengör toalettlocket med en svamp eller genom att hälla blandningen direkt på ytan. Verkningstiden är avsevärt längre än för väteperoxid, det tar cirka 40 minuter, men blekningseffekten är garanterad. Skölj och torka.

3. Tvål eller våtservetter

3. Tvål eller våtservetter

Creativo

Ett godtagbart alternativ till de två nämnda ovan är att använda en antibakteriell tvål utspädd med ljummet vatten eller diskmedel. Du kan också prova våtservetter, var noga med att slänga dem i soporna efter användning för att inte täppa igen rören. Vilken produkt du än väljer, torka väl direkt efter rengöring med en ren trasa.

4. Bikarbonat

4. Bikarbonat

Creativo

Bikarbonat är en av blekningsprodukterna par excellence och du kan använda den genom att skapa en pasta med lite vatten för att applicera direkt på toalettlocket och låta verka i 20 minuter innan du sköljer och torkar. Vissa förbereder också en lösning med bikarbonat, natriumperkarbonat och vatten; i detta fall kommer det att vara nödvändigt att använda hett vatten, annars aktiveras inte perkarbonatet. Var uppmärksam på användningen av dessa produkter: eftersom de är slipande pulver kan vissa plaster skadas och bli mer porösa, vilket påskyndar processen av gulnande och leder till tecken på slitage.

Nu har du inga fler ursäkter för att inte försöka bleka ditt toalettlock: vilket knep vill du testa först?

Advertisement